PÁLYÁZATI LEHETŐSÉG 2022/2023. őszi félév

A CEEPUS freemover pályázattípusban bármely hazai felsőoktatási intézményben aktív státuszú hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot tanulmányi vagy oktatási célú mobilitási ösztöndíjra valamely CEEPUS tagország bármely akkreditált felsőoktatási intézményébe.

A 2022/2023-as tanév őszi félévére az alábbi CEEPUS országokba nyújtható be freemover pályázat:

Albánia, Bosznia-Hercegovina (csak kivételes esetekben), Csehország (csak kivételes esetekben), Észak-Macedónia, Horvátország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia (csak hallgatók).

A pályázatok benyújtásának határideje országonként eltérő lehet. Bővebb információ a fogadó ország nemzeti irodájától kapható.
A pályázás és - nyertes pályázat esetén - a kiutazás előtt a pályázó felelőssége az adott célország beutazási rendelkezéseinek és a mindenkor hatályos hazai járványügyi intézkedéseknek, valamint a küldő, illetve fogadó intézmények irányelveinek ismerete, illetve a fogadó intézmény fogadókészségének egyeztetése.

Az ösztöndíjat a nyertes pályázó a fogadó országtól kapja, ennek mértéke országonként eltérő.
A pályázatok elbírálásával, ösztöndíjazással, kinti tanulmányokkal/oktatással, fogadó intézmény keresésével kapcsolatban a fogadó ország nemzeti irodájánál érdeklődhetnek.

Az ösztöndíjak aktuális összegei, a fogadó országok nemzeti irodáinak elérhetőségei, illetve egyéb hasznos információk a központi pályázati felületen az egyes országok zászlóira kattintva találhatók. A Find menüpont alatt az egyes országok aktív CEEPUS kapcsolatokkal rendelkező intézményeinek listája is elérhető.

A hazai hallgatók és oktatók számára szóló pályázati felhívást ezen a linken érik el.

Mi ez?

Ha nálunk nem találtál megfelelő CEEPUS hálózatot, freemover-ként lehetőséged van CEEPUS ösztöndíjra pályázni, amennyiben a hálózatok nem használták fel a rendelkezésükre álló kereteiket. Ezért freemover pályázat beadására kizárólag a második szemeszterre van lehetőséged. Bármely CEEPUS országbeli akkreditált egyetem bármely tanszékére pályázhatsz. A pályázat nyelve: angol. A pályázat feltöltési határideje: november 30.


Ki pályázhat?

Mindenki, aki megfelel a CEEPUS program általános feltételeinek (lásd: Hallgatóknak).


Speciális szabályok:

  • A freemover pályázók, a hálózaton belül pályázóktól eltérően, egyenesen a magyar Nemzeti Irodához nyújtják be a pályázatukat.
  • A pályázatot a központi honalpra kell hiánytalanul feltölteni legkésőbb november 30-ig. A pályázati űrlap pontos kitöltése után a pályázati anyaghoz kétfajta dokumentumot kell feltölteni (Letter of Recommendation, Letter of Acceptance). Figyelem! Csak a hiánytalanul benyújtott pályázatokat tudják elfogadni. A 2012/13-as tanévtől új adatlapok vannak!!!
  • Ha Ausztriába, Bosznia-Hercegovinába, Csehországba vagy Szlovákiába pályázol, dokumentumok feltöltése nélkül véglegesítheted pályázatodat az online rendszerben. Ezután az érintett Nemzeti Irodák meghatározzák a rendelkezésükre álló szabad kvóták alapján a Freemover jelöltek körét, amiről a rendszer automatikus üzentet küld neked. Ha bekerültél, csak ezután kell felvenned a kapcsolatot a fogadóegyetemmel és beszerezni a dokumentumokat. Végül, a szokott módon, a Nemzeti Irodák döntenek a pályázatokról.
  • A Letter of Recommendation dokumentumot, vagyis az ajánlólevelet, 2 példányban kell letöltened, majd az egyetem 2 különböző tanárával kitöltetned és aláíratnod. Ezzel igazolod, hogy az egyetem, mint küldő intézmény, támogatja külföldi ösztöndíjadat és elismeri az ott végzett tanulmányaidat. (Ezt a hálózaton belüli pályázatoknál a hálózati koordinátor teszi meg.)
  • A Letter of Acceptance nyomtatványt, vagyis a fogadó nyilatkozatot, 1 példányban kell letöltened, és kitöltetned majd szabályosan aláírattatnod a fogadó intézmény illetékesével.
  • Ha hallgatói státuszú (S) pályázatot nyújtassz be, 3-10 hónapig terjedhet, ha pedig szakdolgozatodhoz szeretnél kint kutatni, benyújthatsz rövid távú hallgatói (ST) státuszú pályázatot, DE a szakdolgozatírás tényét jelezned kell a pályázat MOTIVATION részében. Az on-line adatlap kitöltésének tartalmi követelményeit itt olvashatod.
  • Ha megvan mind a két fajta dokumentum, szkennelve fel kell töltened őket a pályázatodhoz a központi honlapra, majd az egészet a SUBMIT gomb megnyomásával véglegesíteni.
  • A Nemzeti Iroda formailag ellenőrzi a beérkezett pályázatokat, majd továbbítja a fogadó ország Nemzeti Irodájának, ahol döntenek a pályázatról. Így az eredményekről érdeklődni a fogadó ország Nemzeti Irodájánál lehet.
  • A CEEPUS program általános szabálya, hogy a külföldön folytatott tanulmányokért a hallgatónak itthon krediteket kell kapnia. Az nincs központilag szabályozva, hogy mennyit, ez az intézmények közötti megegyezéstől függ. Ezért ajánlott még kiutazás előtt, itthon tisztázni, hogy a kinti tanulmányaidat itt hogyan fogják elismerni.
  • Ha olyan intézménybe szeretnél jelentkezni, amely nem szerepel a központi honlap listájában, akkor a következő opciót kell választani, amikor kitöltöd a pályázati adatlapot a honlapon: "my unit is not on the list" - és beírni a megpályázni kívánt intézményt.

További információért keres a kari koordinátort.