Az egyetemről:

  • 1. FISH hálózat: Bővebb információ itt.
  • 2. "Slavic Philology and Its Cultural Contexts" hálózat: Language courses in Russian, Slovenian and Bosnian/Croatian/Serbian as a Foreign Language and for native speakers.

Honlap: http://www.uni-graz.at/en/

Hálózati koordinátor:

Beszámoló:

  • "Októberben részese lehettem azoknak a szerencsés CEEPUS ösztöndíjasoknak, akik egy teljes hónapot tölthettek el Ausztriában, Grazban. A CEEPUS kutatói ösztöndíját nyertem el, így lehetőségem nyílt, hogy használhassam a Karl Franzens University könyvtárát és, hogy tanórákat látogassak az egyetemen. Nagyon örültem, hogy portugál nyelvű órákat látogathatok, és hogy olyan dokumentumokhoz férhetek hozzá portugál nyelven ami a szakdolgozatomhoz szükséges, és amihez Budapesten nem tudnék. Nagyon szimpatikus tanárokat és diákokat ismerhettem meg. Az egyetemen mindenki nagyon nyitott és érdeklődő volt a szakdolgozatommal és a tanulmányaimmal kapcsolatban. Különösen jól esett, hogy visszahívtak, hogy tartsak előadást a szakdolgozatommal kapcsolatban. Mivel németül tanulok, ezért külön örültem, hogy anyanyelvi környezetben gyakorolhattam.


Graz egyetemi város. Nagyon meglepő volt, hogy milyen jelentős szerepe van a város életében az oktatásnak, mivel 5 egyetem található itt. Graz vonzereje az oktatáson kívül a természet közelségében rejlik. A legkedvesebb emlékeim októberből a Mur folyóhoz köthetőek, ahol minden nap a színes lehullott levelek között futottam. Abszolút besétálható a város, de azért ha az ember több időre marad érdemes beszerezni egy biciklit.


Mindenkinek ajánlom az ösztöndíjat, hogy ha nyugodt, békés természet közeli környezetben szeretne kutatni a szakdolgozatával kapcsolatában, ami nekem nehezen ment volna Budapesten. Graz kitűnő környezetet nyújt a tanuláshoz a számtalan könyvtárával, egyetemével. Hetente vannak Erasmusos találkozók, ahol könnyen barátokat szerezhetsz, ha kikapcsolódnál. Különösen örülök, hogy a marokkói lakótársammal mind máig beszélek, és hogy ez az egy hónapos élmény bebizonyította, hogy egy hónap is elég arra, hogy jó barátokra találj." (Kiss Anna, Nemzetközi tanulmányok MA, FISH-hálózat, 2017/2018-as tanév I. félév)

 

  • "Az egyetem második évében még nem voltam benne biztos, hogy szeretnék-e külföldön tanulni pár hónapot, így a harmadik évemet is megkezdtem itthon, de amikor megláttam a kiírást a CEEPUS programról, rögtön tudtam, hogy ez nekem való.

Éppen elkezdtem németül tanulni így Graz a legjobb választásnak tűnt. Nagy izgalommal vágtam neki a 4 hónapos grazi ösztöndíjamnak, hiszen egy olyan országba tartottam, amelynek hivatalos nyelvét nem beszéltem. Ám ebből egész kint tartózkodásom alatt semmi nehézségem nem származott. Az egyetemen olasz szakra jártam, így ott mindenkivel tudtam olaszul beszélni, a városban pedig mindenki készségesen váltott angolra mikor látta, hogy nem boldogulok a némettel. Amikor megérkeztem Grazba, nagyon sok volt az intézni való, de szerencsére az egyetem nem kezdődött el rögtön március elején, így sikeresen minden hivatalos ügyemet elrendeztem és még a várost is fel tudtam fedezni, mielőtt elkezdődtek volna az órák.

A Karl-Franzens Egyetem olasz szakára jártam és sok pozitív tapasztalatra tettem szert. A kapcsolattartó tanár nagyon segítőkész volt, egész végig azon dolgozott, hogy megkönnyítse a hivatalos ügyeimet. Órákat csak olasz anyanyelvi tanároknál vettem fel, mert abban bíztam, hogy így kevés német fog elhangozni az órákon és nem is kellett csalódnom. A tanárok nagyon kedvesek voltak, figyelembe vették, hogy ösztöndíjas diák vagyok erre a félévre, folyamatosan figyelemmel kísérték, hogy tudom-e követni az órákat, minden támogatást megkaptam a tárgyak teljesítéséhez. Ami még nagyon szimpatikus volt, az a diákok nyelvi szintje. Itthoni harmadéves BA hallgatóként Grazban felvettem MA kurzusokat is, mert nagyon érdekes témákat találtam, és jó volt látni, hogy a diákok nem sokkal vannak elmaradva az anyanyelvi tanárok szintjétől és én is hamar fel tudtam zárkózni hozzájuk. Részt vettem az olasz szak közösségi életében is, nagyon jó társaság volt az egyetemen. Volt, hogy színészetet tanultunk egy olasz színésztől vagy különféle előadásokon vettünk részt közösen.

Nagyon érdekes volt számomra megfigyelni, hogy mennyiben különbözik az osztrák oktatási rendszer az itthonitól, illetve azt is megismerni, hogy az olaszt, mint idegen nyelvet hogyan tanítják külföldön. Érdekesek voltak a módszertani különbségek és úgy gondolom, hogy sokat tanultam minden szempontból ez alatt a négy hónap alatt.

Graz gyönyörű, és külön örülök, hogy a tavaszi félévben volt lehetőségem ott lenni, mert így láthattam, ahogy kizöldül a város. Nagyon sok kulturális és szórakoztató szabadtéri program volt, amelyekre akár jövet-menet a városban be lehetett nézni. Különleges volt ilyen multikulturális városban élni. Részt vettem egy német nyelvkurzuson is, ahol a világ minden tájáról voltak emberek, és a városban is minden kontinens képviseltette magát.

Örültem, hogy a lehető legjobb szállást sikerült találnom, mert két osztrák lánnyal laktam egy lakásban, akik szintén mindenben segítettek és nagyon jóban lettünk. Segítettek a német nyelvtanulásban is és sok közös programot szerveztünk.

Ez alatt a négy hónap alatt minden kitűzött célomat sikerült elérnem Grazban. Egyszerre tudtam gyakorolni az olasz, angol és német nyelvet, beleláttam az olasz, mint idegen nyelv tanításába külföldön, megismertem Grazot és sok új ismerősre tettem szert. Örülök, hogy részt vehettem ebben a tudással és élményekkel egyaránt gazdagító CEEPUS programban." (Jankovics Zita - FISH, 2013/14-es tanév)

  • "Beszámolómat a legelejéről, március 1-jétől kezdeném, ugyanis úgy gondoltam nem árt, ha egy pár nappal előbb odaérkezem, hátha így több időm marad még a városnézésre. Szüleimmel és testvéreimmel egy nagyszerű napot töltöttünk el Grazban. Ők aznap haza is mentek, míg én berendezkedtem a kollégiumi szobámban. Viszonylag tágas volt és szerencsére Csillag Mária, a másik CEEPUS nyertes is ott lakott tőlem nem messze, szinte szomszédok voltunk. A kulcsot is elkérte nekem, szóval az elejétől kezdve bizalmi kapcsolat alakult ki, amit később nagyon jól tudtunk hasznosítani tanulmányi ügyekben, tudtunk egymáshoz fordulni, bármilyen gond esetén. Másik segítségem Jankovics Zita volt, aki szintén CEEPUS ösztöndíjas volt és hasonló kapcsolatot tartottunk fent egész idő alatt.

Egyedüli nehézséget a papírmunka, illetve a regisztrálás jelentett még az első hetekben. Gondolok itt például a tárgyak felvételére, amit szinte teljesen újra kellett kezdeni, mert a kód, amit kaptunk, már lejárt. De pár napon belül megoldották a problémát. Ezen kívül egy héttel később kezdődött a szemeszter, mint gondoltuk, azaz március második hetében kezdődtek csak az órák és a rájuk való jelentkezés ezen a héten oldódott meg, tehát kipróbáltam azokat az előadásokat, amiket szerettem volna és utána döntöttem el, hogy megfelelőek-e.

Pár héten belül a normális Graz-i kerékvágás következett. Órák a hét első felében, kedden és csütörtökön portugál és spanyol szabadbeszélgetések (Stammtisch Spanisch vagy Portugiesisch), ahol megismerkedtem azokkal a tanulókkal és ott dolgozókkal, akik anyanyelvi szinten beszélik az adott nyelvet, tehát itt tudtam szóban is gyakorolni, amiket az órákon elsajátítottam. Itt ismertem meg pár későbbi barátomat is.

Összességében a négy hónap alatt, amit Grazban töltöttem koncerteken, kulturális fesztiválokon, órákon vettem részt és néha fogadtam egy-két odalátogatót.

Tanulmányi szempontból leginkább a hivatástudatom megerősödését és a Spanyol szak konkrétabb irányát tudhatom a magaménak. Ezt persze nagyban köszönhetem a Graz-i Karl-Franzens Egyetemnek, ahol magas szintű tanítással és jó elvárásokkal rámutattak nyelvi hibáimra, amiken dolgozni tudok, továbbá kiemelték előnyeimet, amelyet erősíteni lehet. Leginkább, azonban egy, a Dél-Amerikai Irodalom tantárgyhoz kötődő feladat az, ami legjobban tetszett, és szerencsére elindított a szakdolgozatom megírásában. Valószínűleg ez a feladat 80%-ban a szakdolgozatom alapja lesz, ezért nagyon hálás vagyok.

Hálás vagyok még a kinti koordinátorok és CEEPUS asszisztensek munkájáért, mert nagyon gyorsan és érthetően válaszoltak minden kérdésre, mindig tájékoztattak a lényeges információkról. Legutolsóként szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a CEEPUS szervezőknek és minden embernek, aki azért dolgozott, hogy Grazban töltsek egy szemesztert, ebben a gyönyörű, nyugodt és egyetemi diákokkal elárasztott városban." (Kormos Bálint - FISH, 2013/14-es tanév)

  • "Már régóta terveztem egy hosszabb külföldi kinn tartózkodást, mikor értesültem a CEEPUS FISH programról. Korábban nem hallottam erről az ösztöndíjról; nem is feltétlen tanulmányi utat képzeltem el magamnak, sokkal inkább a tapasztalatszerzés és az önállósodás volt a célom.

Az elmúlt félév után, melyet a grazi Karl-Franzens Egyetemen töltöttem francia szakos hallgatóként határozottan állíthatom, hogy jó döntés volt CEEPUS ösztöndíjjal szerencsét próbálni a nagyvilágban, mert sokat tanultam a kint töltött időszak alatt.

A grazi egyetem francia szakját csak ajánlani tudom! Egyrészt, nagyon érdekes részt venni egy külföldi intézmény képzésében, észrevételezni és mérlegelni a különbségeket az oktatás rendszere, módja és színvonala között. Fontos, hogy ezeket a tapasztalatokat haza is hozzuk: az előnyös és bevált módszereket a későbbi tanulmányok során is kövessük, illetve értékeljük azt, ami az itthoni egyetemen jobban működik. Másrészt, a grazi egyetem francia tanszékén körülbelül 80%-os arányban francia anyanyelvi tanárok kurzusain lehet részt venni, ami hatalmas lehetőség egy idegen nyelv elsajátításánál.

Számomra nagy élmény volt az osztrák város multikulturális életébe belecsöppenni. Nemcsak az egyetemen hemzsegnek a külföldi diákok, az egész városban keveredik a különböző országokból érkezett nemzetek hagyományai. Így jó lehetőség nyílik nemzetközi kapcsolatok kialakítására, amit az egyetem közös programok szervezésével is segít. Illetve ugyanígy egy erős magyar réteg is megtalálható Grazban, akik rendszeresen összejárnak, kirándulásokat, táncházakat, egyéb programokat szerveznek.

A CEEPUS remek ösztöndíj-lehetőségét csak tetézi az osztrák város magával ragadó hangulata, illetve a szakmai tapasztalatszerzés jelentősége." (Csillag Mária - FISH, 2013/14-es tanév)

  • A CEEPUS ösztöndíjprogram keretén belül négy hónapot töltöttem Grazban. Februárban részt vettem a német intenzívkurzuson, ahol sokat tanultunk Ausztriáról és a német nyelvről. Márciustól előadásaim is voltak az egyetemen. Több tárgyat is látogattam az Elméleti és Gyakorlati Fordítástudomány intézményénél, noha a főszakom germanisztika. A Germanisztika Intézetnél a Pragmatika szemináriumra jelentkeztem fel, mert ez a tárgy passzolt egy tárgyamhoz az otthoni egyetememen. Ezeken kívül még három nyelvtanfolyamon is részt vettem (Német felsőfok, Német nyelvgyakorlat és Német olvasás- és írási gyakorlat) és két tárgyat látogattam a Fordítástudományi Intézetnél (Bevezetés a transzkulturális kommunikációba illetve Fordítás munkaszociológiai szemszögből).                                                                                                                                         Az ÖJAB-Haus Steiermark kollégiumában laktam, ami egészen közel fekszik az egyetemhez. Egy kétágyas szobában kaptam helyet, (sajnos) egy magyar lány mellett, pedig német vagy osztrák szobatársat szerettem volna, de szerencsére nagyon kedves és segítőkész volt a szobatársam, jól összebarátkoztunk a négy hónap alatt. A négy hónap alatt sok embert megismertem, sok közös programot szerveztünk. Például voltunk egy kalandparkban a Hilmteichnál, több múzeumban, a Schlossbergen, a Schloss Eggenbergnél stb. A tavaszi szünetben otthon voltam Magyarországon, de nagyon sajnáltam, hogy három teljes hét volt a tavaszi szünet, mert az előadások olyan érdekesek voltak, hogy legszívesebben a szünetben is jártam volna az órákra. Úgy gondolom, hogy ebben a négy hónapban nagyon sokat tanultam, nemcsak szakmailag, hanem szerintem úgy általában sikerült megismernem az osztrákok hétköznapjait, amit nagyon hasznosnak találtam. Már korábban is kedveltem Ausztriát, többször nyaraltunk illetve teleltünk a családommal és a barátaimmal itt, ezért talán egy kis félelem volt bennem az első napokban, hogy négy hónapra talán már-már unalmas lesz az ország, de ez szerencsére nem így volt, a mai napig az újdonság erejével hat rám Graz, mindig találok valami ismeretlent, valami újat. Remélem, hogy a jövőben még többször tölthetek rövidebb-hosszabb időt Grazban és Ausztriában, mind nyaralás céljából, mind pedig tudományos tevékenység kapcsán." (Kárpáti Borbála - germanisztika, egy másik hálózat keretében utazott ki)