Az első önéletrajzok és állásinterjúk után azonban szembesülniük kell azzal, hogy szinte minden munkaadónál ugyanott "buknak el": nincs szakmai tapasztalatuk. Felmerül a kérdés: hogyan szerezzünk gyakorlatot az órák látogatása és a vizsgák mellett?

Valóban nem könnyű megvalósítani, de egy kis időszervezéssel és lemondással szinte mindenki számára megoldható a dolog. Számtalan nagyvállalat tárt karokkal várja az aktív, lelkes fiatalokat, akik számára tanulmányaik alatt gyakornoki pozíciókat kínálnak.

A gyakornoki programokat meghirdető vállalatok lehetőséget biztosítanak a kezdőknek a tapasztalatszerzésére, így aki él ezekkel a lehetőségekkel, az a későbbiekben nagy előnnyel indul pályatársaihoz képest a munkaszerzésért folyó versenyben.

Az ilyen programok munkaideje általában rugalmas, tehát bátran bele lehet vágni a tanulás mellett is, és ha utána nem is kínálnak számunkra főmunkaidős állást, az önéletrajzban mindenképpen jól mutat, hogy már van munkatapasztalatunk.


Miért jók a gyakornoki programok?

Fontos, hogy megkülönböztessük a hallgatói jogviszony alatt folytatott szakmai gyakorlatot a komplex gyakornoki programtól. Ez utóbbi célja nem az, hogy pótolja a hiányzó gyakorlati tapasztalatokat, hanem hogy olyan, kiemelkedő tehetségű fiatalokat alkalmazzon egy vállalat, akikből átfogó tudással rendelkező munkatársakat "nevelhet ki". Így ha egy ilyen típusú gyakornoki programban részt veszel, nem csak a saját szakterületeden szerezhetsz tapasztalatokat, hanemminden oldalról megismerheted a vállalati folyamatokat, és a későbbiekben is jól kiaknázható kapcsolati tőkére tehetsz szert. Sőt, teljesítményedtől függően a szokásosnál gyorsabb lehet a szakmai előmeneteled, és ha minden tekintetben megfelelsz az elvárásoknak, a program lejárta után egy főmunkaidős állás felajánlására is számíthatsz.

Gyakornokként egy-egy ilyen program során kipróbálhatod magad élesben, olyan szakmai információkra és tapasztalatra tehetsz szert, melyeket az intézményi oktatás keretein belül nem szerezhetsz meg. Ennél még fontosabb, hogy gyakornokként betekintést nyerhetsz a munka világába, kipróbálhatod magad egy csapat tagjaként, megtanulhatod az együttműködés szabályait, sőt, a munkafegyelem és a határidők betartásának fontosságát is megismerheted. Így nagy előnnyel indulsz pályatársaidhoz képest, hiszen az önéletrajzodban fontos elem lesz a gyakorlati ismeret, mely nem csak azt mutatja meg, hogy van már munkatapasztalatod, hanem bizonyítja, hogy képes vagy önállóan elvégezni feladataidat és ismered a munkavégzéssel járó kötelezettségeket.


Hogyan válasszam ki a megfelelő helyet?

A megfelelő gyakornoki program kiválasztása alapos felkészülést és átgondolást igényel, hiszen az első találkozás a „munka világával” sok mindent befolyásol a későbbiekben. Íme, néhány hasznos tanács a választáshoz.

1. Gondold végig, milyen céljaid vannak, milyen típusú munkakörben és szervezeti légkörben képzeled el magad a legkönnyebben. Ha a szakmai tapasztalat megszerzése és a csapatmunka érdekel, és nem szeretnél túl nagy felelősséget vállalni, böngéssz a kisebb vállalatoknál lévő vagy rövidebb időtartamú gyakornoki lehetőségek között. Ha pedig vezetői ambícióid vannak, fontos számodra a karrier, előmenetel és szereted irányítani az embereket, érdemes körülnézni a multinacionális vállalatok vezetőképző programjai között.

2. Mindenképpen ajánlott olyan helyet választanod, ahol a gyakorlati idő alatt rád váró feladatok előre meghatározottak. Járj utána, hogy az adott vállalat komolyan foglalkozik-e a gyakornokokkal, tényleg szakmai tapasztalatot szerezhetsz-e náluk és nem csak általános irodai munkákra (pl. fénymásolás) akar munkaerőt felvenni. A program komolyságának jele, hogy a vállalat részletes ütemtervvel és munkaköri leírásokkal rendelkezik a gyakornoki programmal kapcsolatban.

3. Mindezek után ismerkedj meg a kiszemelt vállalatokkal minél jobban, szerezz minél több információt a programról, a vállalat tevékenységéről és esetleg beszélgess olyan munkavállalókkal, akik az adott helyen már befejezték gyakorlati idejüket. Így el tudod dönteni, hogy megfelelőek-e számodra a feltételek.


További hasznos információk a hazai és külföldi munkavállaláshoz:

Start Kártya

Külföldi Gyakorlati Lehetőségek Jogi Háttere

Forrás: Frissdiplomas.hu