Túl vagy a szakmai gyakorlaton, hamarosan szakdolgozatot írsz, diplomázol... és? Íme néhány tipp, hogy a szakmai gyakorlat végén ne csupán egy név legyél a gyakorlati helyed listáján. Használd ugródeszkának a kötelező szakmai gyakorlatot!
Hogyan? 9 lépésben megmutatjuk:

1. Köszönd meg!
Köszönd meg mindenkinek - egyesével - akivel együtt dolgoztál. A kézírással megírt kis post-it a monitoron cuki, de még jobb, ha ötvözöd a szóbeli köszönömöt egy e-maillel. Írj valami ilyesmit: "Köszönöm a tapasztalatot, amit Öntől/Tőled kaptam. A XYZ témában úgy érzem, hogy gazdagodtam, ami a jövőbeli karrieremhez jó alap lesz. Remélem, hogy lesz még alkalmunk együtt dolgozni a diplomám megszerzése után."

2. Maradj kapcsolatban!
Legyen meg a kollégáid névjegykártyája. Kövesd őket Twitteren, Facebookon, iratkozz fel a blogjukra, stb. Regisztrálj a LinkedIn portálon, és jelöld be őket, mint kollégákat. Csatlakozz a Facebookon a BranchOut-hoz és ott lépj be a céges közösségbe. Az így elvetett magok lesznek a karriered első kapaszkodói.

Ha jó munkát végeztél (légy őszinte, hasznos voltál vagy lusta?) kérj ajánlást a cégben veled dolgozó legmagasabb beosztású embertől. Kérd meg, hogy a közösségi oldalakon (LinkedIn, BranchOut) is írjon rólad (endorsement). Kérd meg valahogy így:
"Írna rólam egy néhány soros jellemzést, hogy milyen volt velem dolgozni? Megtisztelne, ha említene olyan témát, amelynek elvégzésében elégedett volt velem."

Az így begyűjtött ajánlások a munkerőpiacon olyanok, mint a világító bóják, amikbe kapaszkodhatsz - és ami alapján mások észrevesznek.

3. Gyűjtögess!
Ha írtál/terveztél/kiviteleztél valamit, feltétlenül tegyél el belőle egy másolatot. Persze kérdezz rá, hogy mit lehet és mit nem lehet lemásolni és elvinni, hisz adatbázisok, egyes szövegek az alkalmazód vagy az ügyfele tulajdona, de ha engedélyt kapsz rá, akkor úgy távozz, hogy van egy olyan portfóliód, amit bemutathatsz, mint szakmai múltat. Például ha egy brossúra összeállításához a te dolgod volt, hogy összegyűjts egy halom infót, akkor bátran mutathatod be a brossúrát, mint egy olyan terméket, amelynek előállításában meghatározó részed volt.

4. Kérj tanácsot!
Nyilván te vagy a legokosabb ember a földön, de hidd el, hogy tanácsot kérni sosem árt. Kérdezd meg a kollégáidat, főnökeidet, hogy mik azok a területek, amelyeken úgy látják, hogy célszerű lenne még fejlődnöd. Mondd el nekik, hogy mit tanultál a gyakorlati idő alatt, és miben igyekeztél jobbá válni, és kérdezd meg őket, hogy ők látnak-e e területeken fejlődést. Ezek a visszajelzések fontosak lesznek az első állásinterjúdon. Akár szó szerint is idézheted majd őket, például: "Kezdőként az X vállalatnál dolgoztam gyakornokként, ahol Y szerint jól illeszkedtem be a csapatba, és a Z területen tudtam a legtöbbet fejlődni."

5. Dolgozz tovább!
Kaptál olyan feladatot, amit szívesen csináltál, és elismerték, hogy jók is az eredményeid? Javasold a főnöködnek, hogy szabadúszóként folytatod ezt a munkát. A diploma megszerzéséig még biztosan van hátra jó néhány hónap, az első állásig pedig talán még több. Így nem munkanélküliként kerülsz ki a felsőoktatásból, ami nagyon nagy előnyt jelent. Végezd a munkát rendszeresen - még ha kevés pénzért is - jól, lelkiismeretesen. Ez ugyanis akár belépő is lehet egy jó állásra.

6. Maradj kapcsolatban!
Még ha nem is dolgoztok együtt, tartsd a kollégáiddal a kapcsolatot. Járj el olyan helyekre, ahol együtt voltatok, küldj nekik olykor egy-egy ötletet, hogy mit láttál/hallottál, amit ha még mindig ott lennél biztosan megosztanál velük, stb. Ne vidd túlzásba (ne legyél a terhükre), de maradj képben. Ha holnap kelleni fog valaki egy projekthez "pont ott lehetsz" a körben, akit megkérdeznek.

7. Csak jót mondj!
Még ha vannak rossz emlékeid is a gyakorlati idő alatti munkáról, ne felejtsd, hogy a létra alján állsz. Kritikus szöveggel nem fogsz tudni előre lépni, sőt más munkaadók kedvét is elveszed az alkalmazásodtól, ha negatív kritikát fogalmazol meg a gyakorlati helyről vagy az ott dolgozó személyekről. Ha viszont jó dolgokat írsz, azzal erősíted a leendő munkaadódban a lojalitásodról alkotott képet. Keresd meg a pozitív dolgokat, és írj róluk! Ahogy a dal is mondja: "Always look on the bright side of life".

8. Ne égesd fel a hidakat magad mögött!
A 7. ponthoz hasonlóan: még ha volt is összetűzésed valakivel a gyakorlati helyen, váljatok el békében. Ő is a kapcsolatrendszered része már - csak rajtad múlik, hogy erősíteni vagy gyengíteni fog téged.

9. Oszd meg az élményeid!
Rengeteget tanultál a gyakorlati idő alatt. Ne titkold a megszerzett tudást. Írj róla blogot, posztold ki a Facebookon, beszélj róla a suliban. Használd az új ismereteidet, hogy előre lökjenek. Tanulj a megismert témákban új dolgokat, olvass szakkönyveket, és beszélj ezekről az ismeretekről mindenkinek. Beszélj a kisebb/nagyobb sikereidről - mert ez vezet a sikeres karrier felé.

A KERKOM Téged is vár szakmai gyakorlatra az irodánk által kínált további 100 lehetőség mellett...