Munkát találni mindig kihívást jelent, különösen akkor, ha nemrég végzett és még nem rendelkezik tapasztalattal. Ahhoz, hogy munkát találjon, tapasztalatra van szüksége, a tapasztalatszerzéshez pedig munkára... Itt jön a képbe a szakmai gyakorlat.

A szakmai gyakorlat során szert tehet az európai vállalkozásvezetők által elismert készségekre, például a magabiztosságra, a csapatmunkára való képességre, az önmotiválás képességére, a kapcsolatépítésre való képességére, előadói készségekre, és nem utolsósorban tapasztalatra is.A szakmai gyakorlatok hasznos kapcsolatépítési lehetőségeket kínálnak, valamint általuk önéletrajzában betöltheti a nem kívánt „réseket". Mindezek segítenek abban, hogy elindulhasson felfelé a munkaerőpiac létráján.

Sok szervezet kínál gyakornoki lehetőséget frissen végzettek számára. Amennyiben külföldön szeretne tapasztalatot szerezni, az Eurodyssée weboldal (olvassa el Az európai élmények „felpörgetésének" két módja című cikkünket) 18 és 30 év közöttiek számára számos, három-hét hónapra szóló szakmai gyakorlati és kiküldetési lehetőséget tartalmaz. Természetesen helyi EURES-tanácsadójával is felveheti a kapcsolatot.

Ám mielőtt elfogadná a szakmai gyakorlatra vonatkozó ajánlatot, nem árt néhány dolgot megfontolni. Annak ellenére, hogy a szakmai gyakorlat számos előnnyel jár, az anyagi haszon gyakran nem tartozik ezek közé. Míg sok vállalat esetében a szakmai gyakorlat célja új tehetségek kiszűrésére és felvétele, mások nem ennyire előzékenyek. Néhány esetben a szakmai gyakorlat rosszul fizetett (vagy egyáltalán nem fizetett), és a fiatalok úgy érezhetik, hogy túlhajszolják és általában kihasználják őket. „Megfelelő egyensúly esetén a szakmai gyakorlat lehet a tökéletes szakmai kapcsolat, amely mindkét fél számra előnyökkel jár. Jobb azonban bizalmatlannak lenni azokkal a vállalatokkal szemben, amelyek csak a többletmunkát szeretnék Önre hárítani. Az Ön célja az, hogy új ismeretekre tegyen szert és továbbfejlessze a már meglévő ismereteit. Ha erre nem kerül sor, a szakmai gyakorlat haszontalan" – mondja Diane Carvalho, az Eurodyssée munkatársa.

Ne hagyja azonban, hogy a gátlástalan vállaltok elvegyék a kedvét! A szakmai gyakorlat által gazdagíthatja ismereteit, és az ugródeszkát jelenthet további karrierje szempontjából. Csak semmiképpen ne felejtsen el előzetes kutatást végezni, mielőtt elfogadja az ajánlatot. Az alábbi lista segít Önnek, hogy helyesen döntsön:

Jó tanácsok és buktatók szakmai gyakorlat keresésénél

Jó tanácsok:

  • Ne alkosson túl gyorsan véleményt, amikor szakmai gyakorlatra jelentkezik, és jelentkezzen a lehető legtöbb pozícióra.
  • Tájékozódjon a kiválasztott vállalatról/szervezetről, hogy bölcsen dönthessen.
  • Gondoskodjon arról, hogy motivációs levele és önéletrajza illeszkedjen az adott vállalat profiljához.
  • Ellenőrizze, hogy a vállalatnak van-e olyan politikája, amely alapján a gyakornoki idő végén alkalmazza a gyakornokokat.
  • A munkaadóval együtt határozzák meg az elérni kívánt célokat, hogy a lehető legtöbbet tanulhasson a szakmai gyakorlatból.


Buktatók:

  • Ne összpontosítson kizárólag egyetlen országra – a többi országban lehet, hogy több lehetőség kínálkozik az adott területen.
  • Ne vegye el a kedvét az idegen nyelv vagy kultúra. Az alkalmazkodás könnyebb, mint gondolná!
  • Ne csak a terveire támaszkodjon, hanem legyen rugalmas, és alkalmazkodjon a kínálathoz.
  • Ne engedje, hogy a kezdeti kudarcok kedvét szegjék – elég sok pályázatot el kell küldenie, mielőtt választ kap.
  • Ne csak a multikat célozza meg: a kis és közepes méretű vállatok szintén kínálnak érdekes gyakornoki lehetőségeket.

Bővebben:

További információkért tekintse meg az Eurodyssée weboldalát!

Olvassa el Az európai élmények „felpörgetésének" két módja című cikket az EURES portálon!

Keressen szakmai gyakorlatra vonatkozó ajánlatokat!

Álláskeresés az EURES állásadatbázisában

Forrás: EURES