Szakképzettség megnevezése:
Keleti nyelvek és kultúrák alapszakos bölcsész kínai szakirányon
Képzési idő: 6 félév
Munkarend: nappali

Miért a kínai?

Kína ma a világ második legnagyobb gazdasága, s előrejelzések szerint egy évtizeden belül a legnagyobb gazdasági hatalommá válik. Ezzel együtt politikai, diplomáciai súlya is fokozatosan növekszik, az üzleti életben már ma is megkerülhetetlen. A kínai minden ötödik ember anyanyelve, az ENSZ egyik hivatalos nyelve. A kínai a legrégebb óta folyamatosan létező kultúra, az elmúlt négyezer év alatt páratlan kincsekkel gazdagította az emberiséget. Az egész világon – így Magyarországon is – egyre nagyobb igény mutatkozik kínaiul tudó, a kínai kultúrát jól ismerő szakemberekre, a kínai nyelvtudás óriási versenyelőnyt jelent mind az állami, mind a magánszférában.

A képzésről

A képzés egyik célja, hogy a hallgatók jól elsajátítsák a modern kínai nyelvet. Az erős nyelvi képzésnek köszönhetően a hallgatók „nulláról indulva” három év alatt – mind írásban, mind szóban – eljutnak legalább a középszintű nyelvtudásig, s alkalmassá válnak arra, hogy a munkaerőpiacon kínai nyelvű közegben is megállják a helyüket. Másrészt elsajátítják azokat az alapvető kulturális, eszmetörténeti, történelmi, gazdasági, politikai és társadalmi ismereteket, amelyek nélkül nem folytatható magas szintű kommunikáció kínaiakkal, s amelyek nélkül sem a régi, sem a mai Kína nem érthető meg.

A PPKE kínai szakirányának specialitását jelentik az alacsony létszámú nyelvi csoportok, amelyek a nyelvtanulást különösen hatékonnyá teszik. A kínai szakirányos hallgatók előtt több lehetőség is nyitva áll arra, hogy állami és egyéb ösztöndíjakkal kínai nyelvterületen tanulhassanak, hallgatóink többsége előbb-utóbb eljut Kínába.

A kínai szakirány elvégzése után a hallgatóknak lehetőségük nyílik tanulmányaikat különböző mesterképzéseket folytatni, akár a PPKE-n, akár más egyetemen.

Kinek ajánljuk?

A képzés azoknak ajánlható, akik nyitottak más kultúrák iránt, érdekli őket a Távol-Kelet és azon belül Kína, továbbá megfelelő szorgalommal és kitartással rendelkeznek, és szeretnének a későbbiekben a térséggel foglalkozni, akár az üzlet, akár a diplomácia, akár a tudomány vagy oktatás területén.

Kínai minor, Kínai fordító- és tolmácsképzés specializáció

A kínai szakirányra felvett hallgatóknak lehetőségük van arra, hogy más szak minorja helyett másodévtől a Kínai fordító- és tolmácsképzés specializációt vegyék fel. Ennek keretében a szakirányos tanegységeik mellett 25 kredit értékben további modern kínai nyelvi kurzusokat végezhetnek, és a harmadik év végére még magasabb nyelvi szintre juthatnak el.

Más szakirányra felvett hallgatók számára a kínai minorként is végezhető, a kínai minoros hallgatóknak a kínai szakirány kínálatából egy 50 kreditnyi programot kell elvégezniük, amely elsősorban a modern kínai nyelvre összpontosít.

További információ

A PPKE BTK Kínai Tanszékének tevékenységéről naprakész információk találhatók a tanszék hivatalos oldalán, illetve Facebook-oldalán.


2020.11.24.