Az alábbiakban a külföldi intézményekben szerzett végzettségekkel kapcsolatos tudnivalókat és tennivalókat gyűjtöttük össze.

A szomszédos, vagy egyéb külföldi országokban szerzett bizonyítványok és oklevelek esetében a Felvételi eljárásban való részvételhez szükség van az elismertetésre.

A hatályos szabályozás alapján a külföldi bizonyítvánnyal vagy oklevéllel rendelkezők két elismerési forma közül választhatnak:

  • továbbtanulás céljából történő elismerés: a felsőoktatási felvételi eljárás része. Az elismerés ezen formája kizárólag a továbbtanulási célnak megfelelő intézménytípusba történő jelentkezésre jogosít. 
  • teljes jogosultságot adó elismerés: az érettségi bizonyítvány vagy az oklevél munkavállalás szempontjából történő elismerése az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja által. Ez a fajta elismerés nem szükséges a felsőoktatási jelentkezéshez.

Bővebben lásd a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató vonatkozó fejezetét, illetve az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjának honlapját!

A külföldi bizonyítványok és oklevelek továbbtanulási célú elismerésével kapcsolatos döntés során intézményünk az Oktatási Hivatal (Magyar Ekvivalencia és Információs Központ) állásfoglalását veszi figyelembe. A folyamat során a külföldi bizonyítványokat és okleveleket először az e-felvételi rendszerébe szükséges feltölteni, majd a Hivatal a szakvéleményével továbbítja azt az érintett felsőoktatási intézményeknek. Egyetemünk ez alapján hozza meg a döntését a dokumentum elismeréséről.

 

  1. Külföldi bizonyítványok elismertetéséről
    A külföldön szerzett középiskolai (érettségi) bizonyítvány elismeréséről az Oktatási Hivatal honlapján, valamint az aktuális Felvételi Tájékoztató vonatkozó fejezetében olvashatók információk. 
  2. Külföldi oklevelek elismeréséről
    A külföldön szerzett felsőfokú oklevél elismeréséről az Oktatási Hivatal honlapján, valamint az aktuális Felvételi Tájékoztató vonatkozó fejezetében találhatók információk.