Barangolások a szlovák és a felvidéki konyhában - Horváthné Dr. Farkas Éva
Szlovák étkezési szokások a múltban és jelenben, a szlovák konyha hagyományos népi ételei, a felvidéki gasztronómia jellemzői
Dédapáink fényképei (családi) fotótörténet(ek) - Balla Gergely
Családi vonatkozású polgári fényképekről szól az előadás technikatörténeti, médiatörténeti érdekességekkel kiegészítve.
A nevek csodálatos és olykor meghökkentő világa. Névdivat, névörökítés, névesztétika - Nábrádiné Dr. Jurasek Ibolya
A lepkék csodálatos világa - Heckel Zoltán
Az előadásból megtudhatod, hogy hol helyezkednek el a lepkék az állatok országában, hogyan fejlődnek, hogyan táplálkoznak, részletesen megismerkedhetsz a tárlaton található lepkefajokkal, bemutatkozik az Újpesti Lepkemúzeum Alapítvány.
Játék az egész világ – Poros Andrea és angol műveltségterületes hallgatók
Angol nyelvi játékok 8-11 éves angolul tanuló gyermekek számára.
A játékos foglalkozás elsősorban olyan gyermekeknek szól, akik legalább egy éve tanulnak angolul és némi angoltudással rendelkeznek.
A foglalkozás elején csoportokba lesztek osztva. Állomásokat kell meglátogatnotok, különféle angol nyelvi játékokat játszanotok, -ahol megmutathatjátok, hogy milyen sok mindent tanultatok már angolból- és a helyes megoldásokért pedig fagylaltokat gyűjteni.
Interaktív foglalkozások
Kalandozások a Meseerdőben- Interaktív meseelőadás kicsiknek, nagyoknak
Ha kiállod a próbát, birtokában leszel egy titkos üzenetnek, amelynek segítségével találkozhatsz azokkal, akik hősiesen kiállták a próbákat, és egy közös élmény részese is lehetsz! Ehhez azonban az állomásokon különböző tréfás feladatokat kell megoldanod.
Utazás a lepkék és bogarak birodalmába - Lepke kiállítás és élő bogár bemutató
A PPKE BTK Óvó és Tanítóképző Tanszék és az Újpesti Lepkemúzeum Alapítványnak közös programja.
Bogár a házban - Benyó András bogárszakértő
Az előadás, és élő bogár bemutató során mindent megtudhatsz a bogarakról általában, élőben láthatsz, és kézbe vehetsz különleges tengerentúli bogárfajokat.
Kutass Te is a hallgatókkal! - Heckel Zoltán
A tavalyi nagysikerű program idén is folytatódik, melynek során egyszerű, és látványos természettudományi kísérleteket végezhetsz a tanító szakos hallgatók irányításával.
Levezetésképpen egy Dusty Sound koncert, avagy így lazít egy kutató!
Programok a Sophianumban
112-es terem:
PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport
Keleti konyha – keleti kultúra
Gasztronómia és kultúra Kelet-Ázsiában
A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportja az ázsiai populáris kultúráról szóló sikeres tavalyi rendezvénye után az idei Kutatók Éjszakáján egy másik népszerű témát jár körül: az ötórás eseményen a távol-keleti konyhákról lesz szó vetített képes előadások formájában. Tíz előadónk különböző ázsiai országok kulináris kultúrájának egyes kérdéseit járja körül, saját tapasztalatok, személyes élmények és persze gondos kutatások alapján. Az érdeklődők hallhatnak gyógyító kínai ételekről és mongol fine diningról, budapesti kínai büfékről és indiai szent tehenekről, egy tibeti menza kínálatáról és a japán tésztalevesről, a kínai császár kedvenc fogásairól és egy kínai nemzeti kisebbség magyarhoz hasonló ételeiről. S mivel egy nép konyhája és kultúrája között elválaszthatatlan a kapcsolat, az este nemcsak a haspókok és gasztrobloggerek számára lesz izgalmas, hanem mindenkinek, aki érdeklődik a kelet-ázsiai kultúrák iránt. Éhesen viszont még az se jöjjön az eseményre, akit eddig egyáltalán nem vonzottak a keleti finomságok!
Program:
17:00–17:35 Csontos Sára: A kínai büfék titkai
17:35–18:10 Csibra Zsuzsanna: Gyógyító kínai ételek
18:10–18:45 Rónaháti Cecília: Ahol a tea sós és a kenyér édes – Tibeti menzakalandok
18:45–19:20 Both Sára: Miért nincs Kínában szalonna?
19:20–19:55 Sárközi Ildikó: Ennivaló rokonság, avagy kutyaimádó és hurkaevő véreink: a sibék
19:55–20:30 Kuragane Kei: Lokalizmus, nacionalizmus, globalizáció – a rámen, avagy a japán tésztaleves százéves története
20:30–21:05 Muszka Katalin: Pillantás a császár konyhájába
21:05–21:40 Pap Gábor: Hét nap eszem-iszom Hanoiban
21:40–22:15 Szivák Júlia: Szent tehenek, tisztátalan disznók és egyéb étkezési tabuk Indiában
22:15–22:50 Szilágyi Zsolt: A nyereg alatt puhított hústól a fine diningig – A mongol nomádok étkezési szokásainak változása az elmúlt két évtizedben
203-as terem:
A csecsemőkor ezerarcú világa.
Bemutatkozik a Pázmány Baba-kutatási laborja.
Előadók: Márkus Lilla Viktória, Medgyesi Patrícia, Hámori Eszter
Időpont: 18.00-19.30
Beharangozó:
Kutatócsoportunk közel 10 éve foglalkozik fejlődési rizikóval született és egészséges csecsemők pszichológiai vizsgálatával. Az évek során nemcsak a nálunk megfordult családok száma nőtt, hanem a vizsgálatok repertoárja és a technikai felszereltségünk is jelentősen bővült. Előadásunkban bepillantást nyerhetnek aktuális kutatási programjainkba:
- hogyan lépnek interakcióba a csecsemők a környezetükkel
- hogyan értik meg a szülők szavak nélkül is babáikat
- hogyan mutatják be a szülők saját gyerekeiket, milyennek látják őket
- hogyan alakul a babák és kisgyermekek mozgásfejlődése, gondolkodása
- milyen folyamatok zajlanak egy konzultáció során a pszichológus és a családok között
204-es terem:
Folytassa, Klió! A történetírás és a történelmi regény
Időpont: 18:00-19:30
Beharangozó:
Beszélgetés Dr. Kapa Mátyással, az ELTE ÁJK docensével, történelmi regények szerzőjével és a Történelmiregény-írók Társasága elnökével; illetve a nagysikerű Hunyadi-sorozat szerzőjével, Bán Mórral arról, hogy mi a szerepe a történelmi regényeknek a mai történelmi tudat alakításában és van-e hatása a történettudományra?
A beszélgetést vezeti: Botos Máté
Demokrácia: a többség zsarnoksága?
Vitaest Dr. Nyirkos Tamás és Dr. Botos Máté részvételével
Időpont: 20:00