Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

Az Óvó-és Tanítóképző Tanszék online előadásai

2020. november 27.

 • 18.00–18.30 Miklós Ágnes Kata: "Fehérnemüek és szépérzelem" – kézimunka-oktatás az Esztergomi Érseki Kisdedóvónő-Intézetben
  Az 1892-ben alapított Esztergomi Érseki Kisdedóvónó-képző igazgatója, Számord Ignác által évente-kétévente összeállított Értesítő az intézmény működésének aprólékos részletességű kordokumentuma. Nem csak a tanév menetébe, a diákok mindennapjaiba nyújt az utókor számára betekintést, hanem azt is megtudhatjuk belőle, milyen jelentősége volt a különböző tantárgyaknak, milyen óraszámban tanulták azokat, mi volt a tananyag, ki volt az oktató.
  A Kisdedóvónő-képző tantervének tárgyai között feltüntetett „Kézimunka" sem kivétel – Számord Ignác jóvoltából nemcsak azt tudhatjuk meg, a századforduló idején melyik tanévben kellett ruhaderekat és melyikben „fehérnemüeket" készíteniük a diákoknak, de azt is, miért alkalmas a tantárgy „a szépérzelem felkeltésére". Mi a különbség az „Alaki munka" és a „Kézimunka" között? Hogyan hatna a tantárgy tartalmára a tanító- és óvóképzés összevonása? Nem mellesleg pedig: miként érvel a tantárgy jelentősége mellett az igazgató, aki valószínűleg egy tűt sem vett a kezébe életében?
 • 18.30–19.00 Balla Gergely: Impresszionizmus, avagy a szubjektív objektivitás
  A szubjektív szó az egyén sajátos befogadói attitűdjét is jelezheti (esetemben az alkotói hozzáállás ist) az előadásban. De valójában azt, hogy a korszak új kapcsolatot talált a környezetével, s ez új tárgyilagosabb, racionálisabb hozzáállás (objektivitás) - a konzervatív akadémizmussal ellentétben - megengedte az egyéni attitűdöket, megoldásokat és metódusokat is (szubjektivitás), s ezért (is) robbanhatott ki Párizsból a modern művészet.
 • 19.00–19.30 Tölgyessy Zsuzsanna: Drámapedagógia a gyakorlatban
  Mi is az a drámapedagógia? című tavalyi előadáshoz kapcsolódik a 25 perces gyermekirodalomóra-részlet, amely azt igyekszik bemutatni, hogyan lehet drámás eszközökkel egy-egy művet mélyebbről megismerni, a műben felvetett problémákat személyesebbé tenni a szerepjáték, azaz a cselekvéses gondolkodás által.
 • 19.30–20.00 Horváth Mariann: Újragondolt matricák
  Gyermekként szerettük gyűjteni a matricákat. A digitális világban ez a jelenség még mindig megfigyelhető, hiszen számos gyűjtőalbummal találkozhatunk a trafikokban, boltokban. A maradék képeket felhasználva sok játékot, feladatlapot saját magunk is készíthetünk. Néhány ötletet csokorba szedtünk és megmutatunk.
 • 20.00–20.30 Virághné Ratimovszky Kornélia: XXI. század kihívásai, avagy megküzdési stratégiák a vírusok árnyékéban
  Mindenki megismert egy új kifejezést, ami az életünk része lett. Pandémia! Mit tudunk kezdeni egy olyan helyzettel, amihez még hasonlóval sem találkoztunk az életünkben. Elfogadjuk, tagadjuk, alkalmazkodunk? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadásban. Sajnos nem tudok arra ígéretet tenni, hogy megtaláljuk, de közelebb kerülhetünk hozzá.

 

450 éve született Pázmány Péter

A Pázmány Péter születésének 450. évfordulójára rendezett online konferencia (2020. 10. 07.) felvétele

 

 

Sport és identitás a Távol-Keleten

2020. november 27.

A PPKE BTK Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoportjának online workshopja

Program:

 • 20:00–20:30 Günsberger Dóra – Szivák Júlia: Krikettdiplomácia az indiai-pakisztáni kapcsolatokban
 • 20:30–21:00 Szakáli Máté: Az indonéz nemzetépítés és az olimpiai mozgalom
 • 21:00–21:30 Szilágyi Zsolt: A férfi három játéka. A naadam szerepe a mai mongol identitásban
 • 21:30–22:00 Salát Gergely: Kína három futballálma

 

 

A PPKE BTK Régészettudományi Intézetének előadásai

Időpont: 2020. november 27.

 • 18.00 Dr. Tóth Endre DsC: A magyar királyok koronázása az Árpád-korban
 • 19.00 Dr. Bertók Gábor: A mohácsi csata kutatásának legfrissebb eredményei

 

 

ÚNKP 2019/2020 Zárókonferencia

2020. november 27. 18.00

Az ÚNKP 2019/2020-as ösztöndíjprogramban résztvevő kari hallgatók és oktatók nyilvános beszámolókonferenciája.

A rendezvény az Innovációs és Technológiai Minisztérium Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával kerül megvalósításra

 

 

A kamaszkor nyomában

2020.11.27. és 28.

Labortúra a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Kutatólaboratóriumában

Érdekel, miért nevezzük a kamaszkort kritikus periódusnak? Milyen testi, lelki és gondolkodásbéli változások mennek végbe ebben az izgalmas életszakaszban? Vajon mi zajlik a kamaszok fejében és mi befolyásolja a fejlődésüket?  Miből lesz a felnőtt agy?

Az MTA által is kiemelten támogatott BÉTALab kutatócsoport arra keresi a válaszokat, hogy a biológiai, hormonális érés valamint a környezet hogyan befolyásolja a különböző életkorú és érettségű serdülők teljesítményét illetve hogy a kamaszkor során a gondolkodási és mozgásos képességek milyen módon változnak.

Egy rendhagyó módszerrel és többféle érdekes, a kognitív idegtudományban elterjedt vizsgálaton keresztül igyekszünk közelebb kerülni a válaszokhoz. A Kutatók Éjszakája során ezekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődő kamaszok és idősebbek egy labortúra során. A túrát követően a kutatócsoport néhány tagja örömmel válaszol chat-en az időközben felmerült kérdésekre.

A téma tehát a serdülőkori testi és pszichés fejlődés és annak mérhetősége, a labor online látogatóinak lehetőségük lesz megismerkedni számítógépes viselkedéses vizsgálatokkal, EEG-vel, csontultrahang készülékkel és adatfelvevő kesztyűvel is.

Program

 • 18:00–18:15 online laborbemutató
 • 18:15–18:30 online kérdezz-felelek


A programon résztvevő kutatók és munkatársak:

 • Kovács Ilona, kutatásvezető
 • Gombos Ferenc, alváskutató
 • Gerván Patrícia, kognitív kutató
 • Berencsi Andrea, mozgásfejlődés kutató
 • György Zoltán, EEG szakaszisztens
 • Oláh Gyöngyi, alanykoordinátor
 • Szakács Hanna, vizsgálatvezető pszichológus


További információ →

 

 

Fejből könnyebb 2020 – Test, tudat és lélek a tartós bizonytalanság idején

2020. november 28. 18.00

A PPKE BTK Pszichológiai Intézetének programja

 • Kasek Roland (PPKE, SOTE): Cukrosbácsik a játszótéren. Az egyéni felelősség kérdése az elhízásban. Vitaindító előadás
 • Életmódfejlesztés és lelki egészség. Kerekasztal
 • Koncz Kata (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet) Transzzsírok és tévhitek az elhízás hátterében
 • Fejes Emese (BME-GTK) Az obezitás kulturális és evolúciós megközelítése
 • German Gergő (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet) A döntési mechanizmusok és stratégiák szerepe a túlsúly kialakulásában 
 • Bogdányi Réka (KRE-BTK, Pszichológiai Intézet) Covid-kilók: stressz és megküzdés bizonytalanság idején
 • Kasek Roland (PPKE, SOTE) Az egészség mint mellékhatás. Az életminőség és a mentális egészség megőrzése, fejlesztése tartós vészhelyzetben