Az egyetemről:

  • 1. FISH hálózat:Bővebb információ itt.
  • 2. "Savic Philology and Its Cultural Contexts" hálózat:Intensive language courses at the Center for Slovene Studies.

Honlap: http://www.ff.uni-lj.si/

Hálózati koordinátor:

Beszámolók:

1. "A CEEPUS ösztöndíjának köszönhetően 1 hónapot tölthettem a Ljubljanai Egyetemen, ahol teljes erőbedobással vethettem bele magam a szakdolgozatírásba.

Eddigi életem egyik legjobb döntése volt, hogy belevágtam ebbe az ösztöndíjba. Őszintén megvallva, eleinte voltak aggályaim, mert nem beszélek szlovénul, és a szakdolgozatomat spanyolul írom, lévén, hogy spanyol szakos vagyok. Nem tudtam, mivel fogom szembe találni magam...

Végeredményben szakmai életem egyik legjobb döntésének bizonyult Szlovénia, ugyanis hozzáfértem a legújabb kutatási eredményekhez és könyvritkaságokhoz, amelyeket itthon nem lehet fellelni. Elsősorban az egyetemi könyvtárban töltöttem az időmet, ahol a könyvtáros készségesen segített minden problémámban. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a könyvtáros 4 nyelven beszélt folyékonyan, így azok számára sem lehetetlen vállalkozás ez az ösztöndíj, akik nem elég biztosak az angol tudásukban. A könyvtárazás mellett bőven jutott időm arra, hogy megismerkedjek szlovén és más nemzetiségű fiatalokkal. A ljubljanai diákélet csupa móka és kacagás, mindenki találhat magának olyan programot, amiben örömét leli: filmklub, múzeumlátogatás tárlatvezetéssel, hétvégi jógázás a szabadban, olcsó és színvonalas szórakozóhely, stb... Ezen kívül minden tanulónak jár diákigazolvány, amivel kedvezményesen tud étkezni városszerte. (Pl. van egy étterem, ahol 1,50-ért kapnak egy nagy tál levest, főételt, egy pohár üdítőt és salátát vagy gyümölcsöt, vagy édességet.) Ezt a kedvezményt egy nap 2 alkalommal lehet igénybe venni 4 óra különbséggel. Ezen felül a CEEPUS-os diákok számára díjmentesen biztosítanak kollégiumi szállást. A kollégiumról annyit érdemes tudni, hogy a természet lágy ölén található, közvetlenül a városi park mellett, és a lakók összetétele szempontjából nagyon multikulturális. Ha valakivel szeretnél együtt lakni, akkor a kiutazás előtt érdemes jelezni ezt az ügyintézőknek, és együtt érkezni a szállásra.

Egy szó, mint száz: érdemes szerencsét próbálni Ljubljanában. Ha Te is hasonló pályázaton gondolkozol, ne habozz!" (Bonda Barbara, spanyol szak, 2013/14-es tanév)

2. "1 hónapos kutatói ösztöndíjjal voltam a Ljubljanai Egyetemen idén márciusban.

Az én jelentkezésem kicsit kaotikusra sikeredett, mert mindent a jelentkezés lezárása előtti utolsó 3 napban raktam össze. Ráadásul bár nem nyelvszakosként, de a hálózat témájához kapcsolódó kutatási tervvel jelentkeztem, viszont ez is bizonyíték arra, hogy érdemes próbálkozni. Ezen tényezők miatt nem is hittem, hogy van esélyem, de pont december 6-án érkezett meg postán a csomag, hogy mehetek. 

Szakmai tapasztalatok

Míg kint voltam, a szakdolgozatomhoz kutattam – volna, csakhogy nálam az a helyzet állt fenn, hogy olyan témám volt, amiről a helyszínen derült ki: még senki nem kutatta olyan mértékben, hogy azt fel tudjam használni. Így én lehettem volna az első, de a körülmények nem álltak fennt  (idő, pénz, lelkesedés), így hazatérve végül új témát kellett választanom.

Sok helyen igyekeztem azonban a témámhoz kutatni. A Bölcsészettudományi Karon az összes tanszéknek van külön könyvtára, és nagyon segítőkésznek mutatkoztak az ottaniak. Ki jobban, ki kevésbé jól beszélt angolul, de azt mindenképp ki kell emelnem, hogy a kommunikációval egyszer sem volt probléma. Több könyvtár is van a városban, én végül egyikbe se iratkoztam be az idő rövidsége miatt, de aki hosszabb távra megy, annak érdemes.

Több intézményt is meglátogattam, vagy email-ben vettem fel velük a kapcsolatot. Minisztériumoktól is kértem segítséget, ha jól emlékszem, 1 személy nem válaszolt csak. Tehát egy rossz szavam se lehet a segítségnyújtás minőségére.

Egyáltalán nem bántam meg, hogy elutaztam. Biztos vagyok benne, hogy az a kutatás, amit utazás előtt még itthon, és amit kint elkövettem a szakdolgozatomhoz, nem fog kárba veszni. Eleget foglalkoztam vele ahhoz, hogy biztosan emlékezzek rá később is, és ki tudja, mikor kellhet ez a tudás.

Személyes tapasztalatok

Külföldre utazni mindig kihívás. Egyedül méginkább. Én nem vagyok nagy kalandor, így megvallom, az első napom nem is sikerült túl fényesre… én aztán igazán megértem, ha valaki nem feltétlenül mer nekivágni a világnak. De megéri! Kialudtam magam, és nem is volt ezek után már semmi bajom.

Közhelyes már, de kapcsolatok építésére tökéletes egy ilyen út. Egyáltalán nem biztos, hogy a munkához vagy a további élethez találunk segítséget, de előfordulhat, hogy az illető jön Magyarországra, és a segítségünket fogja kérni. Én diákokkal nem vettem fel a kapcsolatot különböző okokból, de több tanár, a könyvtárosok, és a szobatársam is olyan segítség volt, akikhez évek múltán is minden gond nélkül fordulnék segítségért, ha arról lenne szó.

Sokan nem is gondolnak bele, de egy ilyen út – főleg, ha rövidebb időre szól, mint az én esetemben –, nagyon jó arra, hogy kicsit egyedül legyünk. Ma már nem is vagyunk soha igazán egyedül, lógunk a neten folyamatosan. Külföldön ez is más lehet, én például itthon soha nem ültem ki a parkba olvasni, Ljubljanában viszont igen, és nagyon jó élmény volt. Szüksége is van az embernek arra, hogy kicsit egyedül legyen, nem feltétlenül azért, mert valami problémája van. Nekem se volt, mégis jól esett.

Egy újabb ok arra, hogy belevágjon az ember az, hogy olyan szemléletmódot ismerhet meg, amit itthon nem valószínű. Hiába utaztam a szomszéd országba, ahol mondjuk az ételek szinte teljesen ugyanolyanok, ahol egyáltalán nem látszottam idegennek, és ahol még otthon is éreztem magam, de gondolkodásbeli különbségeket megismertem, ami igenis segít máshogy látni a világot, vagy akár a szakdolgozat alakulását irányíthatja. A lényeg, hogy kiszakadtam a megszokott környezetből, ami csak előnyömre válhat." (Pálmai Orsolya, nemzetközi tanulmányok, 2013/14-es tanév)