Nagy érdeklődés mellett sikeresen lezajlott a Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny döntője, amelynek során négy szekcióban (irodalom, történelem, régészet és spanyol) mutatták be tudásukat, előadói képességüket az utolsó fordulóba jutott középiskolás diákok. 

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén is négy tárgyból hirdette meg országos középiskolai tanulmányi versenyét, a Pázmány Bölcs-Észt. Az irodalom, történelem, régészet mellett ezúttal a spanyol nyelv és kultúra iránt érdeklődő diákok is összemérhették a tudásukat január 27-én a szóbeli döntőn. A versenyre jelentkező 11. és 12. évfolyamos tanulók közül – az október és december között lezajlott két írásbeli forduló után – az egyetemi oktatókból álló szakmai zsűrik tantárgyanként a legjobb tíz versenyzőt juttatták a döntőbe.


A Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny döntőjében való részvétel a 2024-es felvételi eljárásban pluszpontot ér a következő szerint:
  • 1-5. hely: 50 pont
  • 6-10. hely: 25 pont

A pluszpontok rendszeréről bővebben → 

 

Az országos verseny döntőjének megnyitóján Dr. Nemesi Attila László tanulmányi dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A verseny során a diákok változatos feladatokat megoldva adhattak számot felkészültségükről. Az ifjú régészeknek vagy kedvenc régészüket, vagy otthonuk, vidékük régészeti hagyatékát kellett prezentáció formájában bemutatniuk. A spanyol szekció döntősei előzőleg megírt esszéjüket prezentálták, míg a történészek egy korábban megadott témát mutattak be. Az irodalmárok feladata pedig többek között az volt, hogy mint ifjú oktatóknak a kortárs irodalmi alkotásokat kellett közelebb hozniuk képzeletbeli diákjaikhoz.

Fontos szerepet kapott a diákok azon képessége is, hogy az iskolában szerzett ismereteiket hogyan képesek tudományos igényességgel rendszerezni, kreatívan újragondolni és élményszerűen, másokat is inspirálva közvetíteni. Így azok a diákok és felkészítő tanáraik, akik részt vettek a döntőben, az elmúlt évekhez hasonlóan most is egy rendkívül színvonalas és szakmailag tartalmas verseny részesei lehettek. A nyerteseknek járó komoly pénzdíj akár ösztöndíjnak is felfogható: az első helyezett 150,000, a második helyezett 100,000, a harmadik helyezettnek 75,000 forint járt.

A Pázmány BTK a verseny szervezőivel együtt fontos feladatának érzi, hogy az ország minden tájáról érkező, kiváló képességű diákok bepillantást nyerhessenek a bölcsészet-és társadalomtudományok területére.

Gratulálunk a nyerteseknek, felkészítő tanáraiknak és nem utolsó sorban a küldő intézményüknek!

A Pázmány Bölcs-Ész Tanulmányi Verseny 2022/2023-as évadának nyertesei:


IRODALOM

1. Naszály Boróka, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanár: Kerti Anna Emese, Szedenik Enikő

2. Pintér Liliána: Tatabányai Árpád Gimnázium. Felkészítő tanára: Horváth Anikó

3. Bencze Lilien Alexa, Keszthelyi Vajda János Gimnázium


TÖRTÉNELEM

1. Fehérváry Csenge Erika, Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium, Budapest. Felkészítő tanára: Kőszeghy Zsolt

2. Csokona Laura, Széchényi Ferenc Gimnázium és Kollégium, Barcs. Felkészítő tanára: Gyuri Georgina

3. Dovicsin Máté Márk, Bolyai János Gimnázium, Kecskemét. Felkészítő tanára: Bajdik-Sebestyén Ágnes


RÉGÉSZET

1. Gudmon János, Kecskeméti Református Gimnázium. Felkészítő tanára: Vajda Csaba Ferenc

2. Gönczi Kincső, Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Általános Iskola, Dunaújváros. Felkészítő tanára: Fodor Péter

3. Matúz Flóra, Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium. Felkészítő tanára: Csépe Krisztina


SPANYOL

1. Kircsi Hanna, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

2. Németh Kata, Vetési Albert Gimnázium, Veszprém. Felkészítő tanára: Szedlák Réka

3. Bende Luca, Bolyai János Gimnázium, Kecskemét. Felkészítő tanára: Puentes-Blanco Piroska

 

 


 

A képzés a Nemzeti Tehetség Program részeként a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg.

Versenyszabályzat →


 

A korábbi tanévek versenyei

2021–22  |  2019–20  |  2018–19  |  2017–18  |  2016–17  |  2015–16  | 2014–15