Könyvtár

Az egyetemi könyvtárak feladata minden korban az oktatáshoz és a kutatáshoz szükséges szakirodalom  összegyűjtése, feltárása és a szolgáltatása volt. Ma sincs ez másképp, a digitális korban is a tanulmányok és a kutatómunka támogatása, valós és virtuális információs terének a biztosítása jelenti az elsődleges célt.

A korszerű bibliotheca intézménye ezerarcú: hagyományos és elektornikus gyűjteményt párhuzamosan épít, külső tartalomszolgáltatásokat csatol be, széleskörű együttműködést folytat más partnerintézményekkel, hozzáférhetővé teszi az új eredményekért versengő friss tudományos publikációkat és a kulturális örökség dokumentumait, miközben egyénileg is motivállja olvasóit: szakszerű segítséget nyújt az irodalomkutatáshoz, az adatbázisok használatához; a helyi, hazai és nemzetközi könyvtári rendszerben való eligazodáshoz.

A PPKE BTK Könyvtára egyházi fenntartású felsőoktatási könyvtár, mely az intémzény küldetésének beteljesülését, a színvonalas oktatást, a hallgatók és kutatók eredményességét kívánja támogatni saját eszközrendszerével és szolgáltatásaival. 

A Kar képzési területeivel összehangolt gyűjtemény több helyszínenen kapott elhelyezést. Az oktatási helyszínek megállapodásáig átmeneti negoldások szerint változhat a gyűjtemények használata és a helyi szolgáltatások biztosítása. Az kiszolgálóhelyek aktuális működési rendjéről a Nyitvatartás menüpontban tájékoztatjuk felhasználóinkat.

Egyetemünk az előfizetett elektronikus adatbázisok gazdag választékáról gondoskodik, emellett számos, egyedi megrendelésű hazai és külföldi folyóirat is érkezik, melyek online formában, távolról is eléretőek.

Könyvtárunk az intézményben folytatott tudományos kutatások előmenetelét többféle módon segíti. Munkatársaink szakszerűen gondozzák az intézmény tevékenységét is reprezentáló oktatói-kutatói bibliográfiákat a Magyar Tudományos Művek Tárában, gondoskodnak a kutatásokhoz szükséges dokumentumok beszerzéséről, segítséget nyújtanak a szakirodalmi információk felkutatásához. A kutatási eredmények nyílt hozzáférésű megjelenését támogató alapok adminisztrációját vállalva elősegítik az intézmény eredményeinek jobb láthatóságát és az eredmények szélesebb körű terjesztését.


Partnerkönyvtárak:

Az egyetemek közötti megállapodásoknak köszönhetően,  hallgatóink és oktatóink két jelentős budapesti könyvtárat is igénybe vehetnek, ezek az ELTE Egyetemi Könyvtár, valamint a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola bibliotékája. A gyűjteményeket és azok szolgáltatásait a Pázmányról érkező látogatók az adott intézmény saját szabályzatának megfelelően, teljeskörűen használhatják. 


Előfizetett adatbázisaink teljes szövegű elérése kétféleképp lehetséges:
  • a) az intézményi jogosultságoktól függően az egyetem hálózatát használva, külön belépés nélkül (IP-cím-alapú hozzáférés)
  • b) ha az eredeti szolgáltató lehetővé tette, Shibboleth-belépéssel is (EduId)
 
 

 

x