Tantárgy adatlapja
Elsajátítandó ismeretanyag: Étkezés, étteremben (főzés, sütés, konyhai alapanyagok, magyar és német nemzeti specialitások, helyfoglalás étteremben, étlap, rendelés, ételek és italok megnevezése, fizetés, udvariassági szabályok). Film, mozi, színészek, kedvenc filmek. Üdülés, belföldi és külföldi utazása (utazási iroda, útlevél- és vámvizsgálat, pénzváltás, kemping, szálloda, megérkezés, adatlap kitöltése,, szolgáltatások igénybe vétele, kikapcsolódás a nyaralás alatt, altív és passzív pihenés, turisztikai látványosságok, magyarországi, ausztriai és német kirándulóhelyek). Kialakítandó kompetenciák: A hallgató legyen képes a tárgyalt témákban a köznapi autentikus hallott és írott szövegeket megérteni; a tárgyalt témakörökön belül saját gondolatait köznapi kommunikációs helyzetben. szóban és írásban kifejezni (párbeszéd, szituációk, képleírás, nyomtatványok értelemszerű kitöltése, levél, irányított fogalmazás). Rendelkezzék a közlés szándékához, céljához és tartalmához megfelelő szókinccsel, a közlés körülményeihez és a címzetthez való alkalmazkodásnak a képességével, fejtse ki a gondolatait, érveljen. A 3-5 legfontosabb kötelező, illetve ajánlott irodalom (jegyzet, tankönyv) felsorolása bibliográfiai adatokkal (szerző, cím, kiadás adatai, oldalak, ISBN) Kötelező szakirodalom: 1. Perlmann-Balme, Michaela, Schwalb, Susanne, Weers, Dörte, Em neu. Brückenkurs. Kursbuch, Ismaning, Hueber, 2008, p. 57-92., ISBN 978-3-19-501696-4 2. Perlmann-Balme, Michaela, Schwalb, Susanne, Weers, Dörte, Em neu. Brückenkurs. Arbeitsbuch, Ismaning, Hueber, 2008, p. 61-98., 3. ISBN 978-3-19-511-696-1 Ajánlott szakirodalom: 1. Dömők Szilvia, Themenkompass, Budapest, Akadémiai, 2011, ISBN 978-963-05-8493-7 2. Dömők Szilvia, Grammatikkompass, Budapest, Akadémiai, 2000, ISBN 963-05-7567-1