A Vestigia Kutatócsoport a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi karán működik, vezetője Dr. Domokos György, az Olasz Tanszék főállású egyetemi tanára. 

A  Kutatócsoport 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy Olaszország könyvtáraiban és levéltáraiban XIV-XVI. századi magyar vonatkozású dokumentumokat azonosítson, digitalizáljon, adatbázisba rendezzen és kutasson.

Első ízben 2010 és 2015 között kaptunk OTKA támogatást, a milánói és modenai gyűjtemények módszeres vizsgálatára. A Magyar Tudományos Akadémia Kézirattárának másolatgyűjteményéből kiindulva az öt éves periódus alatt négy nagyobb gyűjteményben mintegy kétezer, nagyrészt kiadatlan  hungarikumot tártunk fel. A dokumentumokat egy saját magunk által épített adatbázisba rendeztük (vestigia.hu), amely nagyon hamar a korszak kutatóinak fontos hivatkozási pontja lett. A második OTKA által támogatott kutatási ciklus 2018-2022 volt, ekkor a fenti városok mellett még Mantova levéltárából is begyűjtöttük az adott korszak hungarikumait, további mintegy ezerrel gyarapítva a rekordok számát.

A kutatócsoport által feltárt dokumentumokról készült digitális felvételek szabadon hozzáférhetők és kereshetők adatbázisunkban, valamint kereshetők a Magyar Nemzeti Levéltár digitális levéltári nyilvántartásában is.

A kutatás eredményeit előadásokban konferenciákon, publikációkban tettük közzé. 2014. januárjában tartottuk, többek között, első saját nemzetközi konferenciánkat Budapesten „Vestigia. Egy kutatás mérlege” címmel. Kutatóink Olaszországban Szlovéniában, Lengyelországban, Angliában, Szlovákiában adtak elő a Vestigia kutatás során feltárt dokumentumokról. Megszületett első tanulmánykötetünk „Vestigia. Mohács előtt források olasz könyvtárakban” címmel, amely a Magyar Elektronikus Könyvtárban máig elérhető. 2018-ban megszerveztük a második Vestigia konferenciát „La Grande Strigonia” címmel Piliscsabán és Esztergomban: itt mutattuk be például a Modenában azonosított esztergomi, visegrádi, és máshol készült ostromrajzokat és a Spezzanóban azonosított, Esztergomot ábrázoló freskót. Szintén 2018-ban jelent meg a „Vestigia II. Magyar források Itáliából” kötetünk saját kiadásban.  2019-ben a Balassi Kiadó gondozásában látott napvilágot Domokos György forráskiadása „A jámbor Herkules. Estei Hippolit bíboros egri kormányzója, Ercole Pio beszámolói Magyarországról 1508–1510” címmel. 2020-ban látott napvilágot újabb magyar nyelvű tanulmánykötetünk „Vestigia III. Italianista tanulmányok a magyar humanizmus és a tizenöt éves háború idejéből” címmel, szintén a Balassi Kiadó gondozásában. A harmadik műhelykonferenciára 2021-ben a világjárvány miatt hibrid módon került sor, egyszerre Modenában és Budapesten. Ennek teljes anyagát egy saját Youtube-csatornán tettük közzé illetve szerkesztett formában a Verbum folyóirat 2022/2-es száma tartalmazza. 2022-ben a Magyar Nemzeti Levéltár által szervezett Hungarika-napon adhattunk elő, és elkészítettünk a MNL honlapjára egy három nyelven (magyar-olasz-angol) olvasható virtuális kiállítást „Vestigia Hungarorum in Italia” címmel, amely mind a mai napig ott elérhető. 2022. szeptemberében még egy nemzetközi konferenciát szerveztünk Esztergomban, „Vestigia nostra” címmel.

 
Kapcsolat

Vezető kutató
Domokos György
Iohanneum 502.
tel.: +3633413699
domokos.gyorgy@btk.ppke.hu 

Kutatószoba
Iohanneum 502.
Információ, kapcsolatfelvétel: vestigiakcs@gmail.com

 

     

 

 

Adatbázis

www.vestigia.hu 

 

Bibliográfia

 

Partnereink

A kutatás helyszínei