Nyilvános előadások:

Narekatsi lectures:

Konferenciák:

Kiállítások:


Armenológiai kutatások, konferenciák, kiállítások a tanszék megalapítása előtt (2016 előtt):

Kiállítások:

 • Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban – 100 éve történt az örmény népirtás – 2015
  Az Országos Széchényi Könyvtár és Örmény Nemzeti Könyvtár együttműködésével 2015-ben az örmény népirtás századik évfordulója alkalmából került megrendezésre „Az örmény nép tragédiája az I. világháborúban – Száz éve történt az örmény népirtás" című kiállítás. A kiállítás a népirtás előzményeit, illetve következményeit is bemutatta, mint a diszpórák gyors növekedését, illetve az Első Örmény Köztársaság megalakulását. A népirtás ideje alatt, Az Osztrák-Magyar Monarchia konstantinápolyi nagykövete révén több jelentés, dokumentum fennmaradt az örmények mindennapjairól az Ottomán Birodalom alatt, illetve a tragédiáról. A kiállításon a népirtás elől menekülők használati, illetve a vallásgyakorlatukhoz kapcsolódó tárgyait is bemutatták.
  A kiállítás kurátorai: Kovács Bálint, Őze Sándor
  Társkurátor: Czázár Nikolett
  További információ →
 • Távol az Araráttól – Örmény kultúra a Kárpát-medencében – 2013
  2013-ban a Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár közös szervezésében került megnyitásra a „Távol az Araráttól – Örmény kultúra a Kárpát-medencében” című kiállítás. A kiállítás az első örmény nyomtatott könyv ötszázadik évfordulója kapcsán jött létre, de az örmény írásos kultúra bemutatásán túl az erdélyi örménység történelmi, egyházművészeti kincsei, illetve számos – az örmény kultúrához kapcsolódó tárgy – is megtekintő volt.
  A kiállítás kurátorai: Kovács Bálint, Pál Emese
  További információ →
  A kiállítás hivatalos honlapja →
  Beszámoló →
 • Örményország kincsei – Titkok az Ararátról – 2002
  2002 júliusától októberig volt megtekinthető a Károlyi Palota Kulturális Központjában az „Örményország kincsei – Titkok az Ararátról" című kiállítás, amely Őze Sándor együttműködésével valósult meg. A kiállításon bemutatásra került anyagok a Kr.e. 4. századtól egészen a Kr.u. 19. századig terjedő időszakot ölelték fel, az Örmény Állami Történeti Múzeum régészeti és néprajzi gyűjteményét is felhasználva.
  További információ →


Konferenciák: