Kínais-kelet-ázsiás tanulmányi kirándulás Szegeden

2023.10.05.

Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban tekinthető meg az "Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei", valamint "Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora" című kiállítás, emellett a Fekete házban a "Ferences misszió Kínában" című tárlat.

2023. október 4-én a Pázmány Kínai Tanszéke és a Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport egynapos szegedi tanulmányutat szervezett a három kiállítás megtekintésére, valamint az SZTE Konfuciusz Intézet meglátogatására. A programon több mint harminc hallgató és oktató vett részt. A vonatjegyet és a múzeumbelépőket a Magyar Nemzeti Bank támogatásából fedeztük. 

A hallgatók elsőként a Móra Ferenc Múzeum a három időszakos kiállítást látogatták meg. Az "Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei" című tárlaton testközelből vehették szemügyre a xi’ani agyagkatonák sokféleségét, infografikákon keresztül ismerhették meg történetüket. "Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora" pedig a Zhou-kortól egészen a Qing-dinasztiáig terjedő több mint kétezer éves időintervallumból mutatta meg a legkülönbözőbb jádéból készül tárgyakat (ékszereket, edényeket, szobrokat). A hallgatók ezután átsétáltak a múzeum egy másik épületébe, a Fekete házba, ahol a XX. század első felében Kínában tevékenykedő ferences misszionáriusok mindennapi tárgyain keresztül kaphattak betekintést az ottani életbe, a térítési munkába. Az előadásokon a Kínai Tanszék oktatói tartottak előadást, illetve tárlatvezetést. A nap a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében zárult, ahol Hajdú Zsanett vezetésével a hallgatók egy csésze kínai tea mellett képet kaphattak az Intézet működéséről, együtt fejtegethettek találós kérdéseket, és még egy kezdő kínai órára is benézhettek.

Néhány kép az eseményről:

 

  
Az esemény a Magyar Nemzeti Bank támogatásával valósult meg.


 

 

 

 

 

Események

04.
2024. márc.
BTK
"A Föld nem tud futni." Rendszerváltás vidéken
Sophianum 112
06.
2024. márc.
BTK
Középkori esték - Latinitas Hungarica
Danubianum 308
07.
2024. márc.
BTK
Egy különös tó – sajátélményű drámaóra óvodásoknak és kisiskolásoknak
Iohanneum 213.
08.
2024. márc.
BTK
Nemes Nagy Ágnes Olvasókör
Danubianum 315
12.
2024. márc.
BTK
Tanítók Napja
Iohanneum
13.
2024. márc.
BTK
Művészettörténeti konferencia
Sophianum 112
További események
Széchenyi 2020