Rekordszámú Érdeklődő a Pázmány BTK Nyílt napjain – avagy mire jó a bölcsész diploma?

2024.01.18.

Korábban még sosem tapasztalt mértékű érdeklődés mutatkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának január 16-án Esztergomban, 17-én pedig Budapesten tartott nyílt napjain, ahol a résztvevők bizonyosságot nyerhettek afelől, miért lehet a Pázmány a legjobb választás a számukra.

Január 16. – Bemutatkozott az óvodapedagógus- és a tanítóképző szak Esztergomban

A rendezvény számos informatív és interaktív programot kínált, melyek révén a résztvevők bepillantást nyerhettek az óvodapedagógus- és a tanítóképző szakos hallgatók egyetemi életébe.

A leendő hallgatók olyan mintaelőadásokon vehettek részt, melyek által ízelítőt kaphattak a képzésekkel kapcsolatos órák menetéről – ráadásul a különböző tantárgyak tartalmaival és tanítási módszereikkel is megismerkedhettek drámapedagógiai, matematikai és kézműves foglalkozások keretében.

Az előadásokat a Központi tájékoztató követte, ahol Dr. Kozma Gábor Dékánhelyettes Úr köszöntötte a résztvevőket. Az intézményt és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat Dr. Nemesi Attila László Dékánhelyettes Úr mutatta be, a szakokról pedig Dr. Juhász Márta, az Óvó- és Tanítóképző Tanszék vezetője beszélt, bemutatva a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket is.

Ezenkívül életpálya-tanácsadó kollégák pályaválasztási tanácsadással segítették az érdeklődőket, akiknek a nap folyamán lehetőségük nyílt egy ingyenes előalkalmassági vizsga elvégzésére is.

Január 17. – Ismét rekordszámú érdeklődő gyűlt össze a Danubianumban

A január 17-én megrendezett, általános kari nyílt napot szintén hatalmas érdeklődés övezte – már az esemény hivatalos kezdete előtt kisebb-nagyobb csoportokban gyülekeztek a diákok a budapesti Danubianum épületében és környékén.

A rendezvény keretében több mint 650 leendő hallgató beszélgethetett el szabadon jövőbeli szaktársaival, választ kapva kérdéseire a felvételi folyamattal és az egyetemi élettel kapcsolatban.

Az úgynevezett „Élményzóna" területén a Kari közösségek interaktív foglalkozásokkal várták az érdeklődő középiskolásokat, akik így betekintést nyerhettek a tanórán kívüli változatos tevékenységekbe és szolgáltatásokba. Többek között bemutatkoztak a hallgatói öntevékeny körök, a lelkiségi kör, a szakkollégiumok és karitatív szervezetek, valamint a külföldi tanulmányi lehetőségekről is informálódhattak.

Mindeközben az aulában az egyetem különböző szakjai is bemutatkoztak, ahol a standok mögött álló egyetemi demonstrátorok részletesen prezentálták a Kar különböző képzéseit, és örömmel válaszoltak az esetlegesen felmerülő kérdésekre.

Miért a Pázmány?

A nap egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye a központi tájékoztató volt, melynek keretében Dr. Birher Nándor Máté Dékán Úr üdvözölte az érdeklődőket, és azt is elárulta, hogy a felvételi szempontjából 2023-ban a Pázmány Bölcsészkar az a bölcsészkar, ahova a legtöbben jelentkeztek az egész országban.

„A legújabb kutatási területeken szeretnénk jelen lenni, a legjobb professzorokkal”

– emelte ki beszédében.

Ezt követően a középiskolások részletes információkat kaptak a BTK 2024-re meghirdetett képzéseiről, az egyetemen folyó tudományos munkáról, a karon működő tehetséggondozásról, a kollégiumi- és ösztöndíj-lehetőségekről, az általános hallgatói életről, valamint a diploma utáni évekről. Mindezeken túl a felvételi pontszámítás rendszerében való eligazodáshoz és az Erasmus-program lehetőségeinek megismeréséhez is segítséget kaptak.

Mit lehet kezdeni a Pázmányos diplomával?

„Nagyon sokszor riogatják az embert azzal, hogy ne menjél bölcsészkarra, mert akkor a diplomád nem fog sokat érni – menjél inkább orvosnak vagy mérnöknek! Ezek az emberek nem látják be, hogy a bölcsészdiploma a legrugalmasabban használható és legkomplexebb tudást biztosító diploma”

– mondta el Sebő Balázs alumni hallgatónk, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtóosztályának vezetője a központi tájékoztatón.

Az esemény zárásaként a Pályakép program keretében alumni hallgatók osztották meg tapasztalataikat és karrierútjukat, betekintést nyújtva az egyetemi éveket követő időszakban.

Események

28.
2024. febr.
BTK
STaPs 21
Sophianum
04.
2024. márc.
BTK
"A Föld nem tud futni." Rendszerváltás vidéken
Sophianum 112
06.
2024. márc.
BTK
Középkori esték - Latinitas Hungarica
Danubianum 308
07.
2024. márc.
BTK
Egy különös tó – sajátélményű drámaóra óvodásoknak és kisiskolásoknak
Iohanneum 213.
08.
2024. márc.
BTK
Nemes Nagy Ágnes Olvasókör
Danubianum 315
12.
2024. márc.
BTK
Tanítók Napja
Iohanneum
További események
Széchenyi 2020