ÖSZTÖNDÍJAK EURÓPÁBA

A PPKE BTK Nemzetközi és Politikatudományi Intézet és a lengyelországi Lodzi Egyetem Erasmus hallgatói és oktatói mobilitási megállapodást kötött a Kelet-Ázsia tanulmányok területére vonatkozóan. További információ.


ÖSZTÖNDÍJAK KÍNAI NYELVTERÜLETRE

A kínai szakirány egyik fő célkitűzése, hogy a hallgatók magas szintű nyelvtudásra tegyenek szert, illetve hogy nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek a Kína-kutatás területén. Ezért mindent megteszünk, hogy a hallgatóink kijussanak kínai nyelvterületre, illetve hogy más európai egyetemeken is tanulhassanak legalább egy félévet. A tanszék folyamatosan figyeli az ösztöníj-pályázatokat, és tájékoztatja róluk a kínai szakos hallgatókat.

Diákjaink a jelenleg az alábbi fontosabb ösztöndíjakat pályázhatják meg:

MÖB ösztöndíj: a Magyar Ösztöndíj Bizottság által kezelt állami ösztöníj, amely egy tanéves részképzésre szól egy választott kínai egyetemen, s amely minden költséget fedez. További információ a Balassi Intézet - MÖB honlapján található a pályázati időszakban.

Konfuciusz Ösztöndíj: a Kínai Nyelvoktatási Tanács öszöndíja, mely partnerünkön, az ELTE Konfuciusz Intézeten keresztül pályázható meg. Lehet pályázni egy félévre, két félévre, illetve teljes kétéves mesterképzésre. További információ az ELTE Konfuciusz Intézet honlapján található a pályázati időszakban.

Tartományi ösztöndíjak: egy 2013-as kormányközi megállapodás alapján Kína tartományi jogú egységei különböző időtartamra szóló ösztöndíjakat kínálnak magyar egyetemistáknak, ezekről a PPKE BTK Kínai Tanszék közvetlenül kap értesítést.

EU Window Scholarship: az Európai Unió és Kína megállapodása értelmében évente 160 EU-tagállambeli diák tanulhat Kínában, az ösztöndíjra Kína brüsszeli EU-nagykövetségén keresztül lehet jelentkezni.

Chinese Government Scholarship: a Kínai Ösztöndíjtanács által kezelt kínai állami ösztöndíj, mely részképzésre vagy teljes képzési programra is megpályázható. Erről és egyéb kínai ösztöndíjakról a Kínai Ösztöndíjtanács honlapján találhatunk folyamatosan frissülő tájékoztatást.

Huayu Enrichment Scholarship: 3–12 hónapos nyelvtanulási lehetősége Taiwanon, a budapesti Tajpej Képviseleti Irodán keresztül lehet rá jelentkezni.

Taiwan Scholarship: 2–4 évre szóló, teljes BA, MA vagy PhD képzést jelentő ösztöndíj Taiwanra, a budapesti Tajpej Képviseleti Irodán keresztül pályázható meg.

Egyetemi ösztöndíjak: a kínai egyetemek saját hatáskörben is fel szoktak ajánlani ösztöníjat a náluk tanuló és kiválóan teljesítő diákok számára, vagyis aki már elnyert egy ösztöndíjat, az saját intézményében pályázhat a hosszabbításra.

Erasmus: a tanszék folyamatosan építi ki Erasmus-kapcsolatait olyan európai egyetemekkel, amelyeken színvonalas kínai szakos képzés működik.

Egyetemközi diákcsere-programok: a PPKE BTK diákcsere lehetőségét is tartalmazó megállapodást kötött a Hangzhzou Normal University-vel és a taipei-i Soochow University-vel, ennek konkrét részletei kidolgozás alatt állnak. 2014 tavaszi félévében tíz pázmányos diák tanulhat a Hangzhou Normal University-n.

Kína a külvilág felé való nyitás jegyében évről évre több külföldi diákok fogad, 2013-ban 356 ezer vendégdiák tanult az országban, s ez a szám 2020-ra a tervek szerint 500 ezerre nő. Ezzel egy időben az különböző ösztöndíj-lehetőségek is bővülnek, az állami és intézményi ösztöndíjak mellett magáncégek, magánszervezetek, egyéb szervezetek is felajánlanak ösztöndíjakat. Ezeket a Kínai Tanszék igyekszik figyelemmel követni és a diákokat tájékoztatni.