Miért válasszam a művészettörténet specializációt
a szabad bölcsészet szakon?

 

Műalkotásokkal foglalkozni nagyszerű dolog. A művészettörténészt azért fizetik, amiért mások vagyonokat adnak ki. Művészettörténészként beutazhatjuk az egész világot, és időnk jelentős részét lenyűgöző műalkotások és műemlékek között tölthetjük.

 

A művészettörténet specializációt választó hallgatók számára igazolást adunk, amellyel számos múzeum kiállításait ingyen látogathatják. Év közben tanulmányi kirándulásokat szervezünk hazai és külföldi célpontokba. Az elmúlt években Erdélyben és a Felvidéken jártunk, rendszeresen szervezünk kirándulást Bécsbe. Az ókor iránt érdeklődő hallgatók nyáron Calabriában vehetnek részt szakmai gyakorlaton, és az erdélyi Szászföldön nyári egyetemet szervezünk, ahol a Képzőművészeti Egyetem és a BME Építészettörténeti Tanszékének oktatói és hallgatói is részt vesznek.

 

Az alapképzés három éve alatt szilárd szakmai alapokat nyújtunk az antikvitástól a jelenkori művészetig. Az egyes tárgyakat nagy tapasztalattal rendelkező főállású és óraadó oktatók tartják, indokolt esetekben külső helyszínen is: így a kortárs művészettel a Ludwig Múzeumban ismerkedhetnek hallgatóink, az iparművészeti alapismereteket pedig eredeti tárgyak kézbevételével tudják elsajátítani. Az elméleti kézpést gyakorlati ismeretekkel egészítjük ki a muzeológia és a műemlékvédelem terén.

 

A PPKE-n a BA-tól a PhD-ig folyamatos művészettörténeti képzést biztosítunk. A mesterképzésben csak nálunk lehet 3 specializáció (középkor, újkor, legújabbkor) és 2 szakmai modul (muzeológia-múzeumpedagógia és műemlékvédelem) közül választani. Idén megalakult a Történelemtudományi Doktori Iskolában a Művészettörténeti Műhely és elindult a Művészettörténeti Doktori Program.

 

Művészettörténészként van élet a diploma után is. Nagyon eredményesen működik a muzeológiai és múzeumpedagógiai programunk. Számos volt hallgatónk talált állást a műemlékvédelemben is. Akinek a tudományos kutatáshoz van kedve, az a doktori program elvégzése után vagy amellett elhelyezkedhet kutatóintézetekben vagy a felsőoktatásban. Művészettörténetet középiskolákban vagy magániskolákban is lehet tanítani. Akit pedig a pénz világa vonz, az bekapcsolódhat a műkereskedelembe.

 

A Pázmányon 25 éve folyik művészettörténeti oktatás. Ennek a hagyományait és tapasztalatait kamatoztatva, de fiatalosságunkat és nyitottságunkat megőrizve igyekszünk magas színvonalú képzést nyújtani és jó viszonyt kiépíteni a hallgatókkal. Ajtónk és levelesládánk mindig nyitott az érdeklődők előtt!