Tíz évvel Fukusima után

  • 08 márc.

    Kezdete: 2021. március 8. 18:00 -Vége: 2021. március 8. 19:30

    Online

Kerekasztal-beszélgetés

A 2011. március 11-én bekövetkezett, a Richter-skála szerinti 9,0-s erősségű tóhokui földrengés és az azt követő cunami humanitárius válságot és jelentős gazdasági károkat okozott Japánban, miközben súlyos nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el a Fukusima Daiicsi erőműben, kiváltva a világ legsúlyosabb atomkatasztrófáját az 1986-os csernobili válság óta. Günther Oettinger, az Európai Unió akkori energiaügyi biztosa az incidenst "apokalipszisnek" minősítette. A következő évben a japán kormány számára publikált független parlamenti bizottság jelentése és az azóta született bírósági ítéletek a katasztrófa fő okának egyértelműen az emberi felelőtlenséget jelölték meg.

Miként alakult az erőmű és a katasztrófa sújtotta térség rehabilitációja az elmúlt tíz évben? Milyen változások figyelhetőek meg a japán energiapolitikában és katasztrófaelhárításban? Mi a kettős katasztrófa ma is élő hagyatéka a japán társadalomban, az üzleti életben és a politikai vezetésben? Milyen következtetéseket és tanulságokat vont le, illetve mulasztott el levonni a nemzetközi közösség az atomerőmű-balesetből?

A kerekasztal-beszélgetésen ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ szakértő vendégeink, Hidasi Judit (BGE), Bartók András (NKE) és Papp Bendegúz (NKE) segítségével.

x