Húsvéti misztériumjátékot adott elő a Boldog Özséb Színtársulat

2024.03.27.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata 2024. március 26-án húsvéti előadást tartott a PPKE Szent II. János Pál pápa dísztermében. Az előadás Jézus Krisztus kínszenvedéséről és feltámadásáról szólt.

A kétfelvonásos misztériumjáték a teljes húsvéti ünnepkör tartalmát és eseménysorát bemutatta: nemcsak Jézus Krisztus szenvedéstörténetének egyes részeit, hanem a feltámadásához kötődő eseményeket is. Az előadás a híres, 18. századi, csíksomlyói, ferences misztériumjátékok szövegeit használta fel. Ezt egészítették ki magyarországi forrásokból származó gregorián énekekkel, közösen és szólóban énekelt népénekekkel.

A színdarabot – a tavalyi hagyományt követve – az Aranymiatyánk legendaballada közös éneklése nyitotta meg. Az ünnepség összeállításáért Medgyesy-Schmikli Norbert, a Vitéz János Tanárképző Intézet és egyben a Boldog Özséb Színtársulat vezetője felelt, a darabot Garamhegyi Gellért magyar-hittan szakos, végzős hallgató rendezte.

A színtársulatról:

A Boldog Özséb Színtársulat (BÖSZK) egy 18 éve működő, családias és vidám egyetemista közösség, melynek célja, hogy életre keltse a barokk kori iskolai színjátszás és népi játékok hagyományait, és aktuális kérdéseket feszegető témákat mutasson be a 21. századi közönség számára is. Repertoárjukban farsangi komédiák, magyar történelmi témájú színdarabok és csíksomlyói misztériumjátékok szerepelnek.

Kapcsolt galéria

Események

29.
2024. máj.
BTK
Hagyomány és modernitás: az iráni síita modell külső és belső kihívása
Sophianum
30.
2024. máj.
BTK
VII. Scriptorium-konferencia
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központja
31.
2024. máj.
BTK
Régészet Napja
Sophianum 111–112
06.
2024. jún.
BTK
Protagonisti e Collaboratori. Studiosi provenienti dall’Europa centro-orientale presso gli archivi della Santa Sede tra il 1881 e il 1918
Istituto Nazionale di Studi Romani
06.
2024. jún.
BTK
Új perspektívák a valláspszichológiában
Sophianum
13.
2024. jún.
BTK
Megszabadító igazságszolgáltatás
Sophianum 111-112
További események
szechenyi-img-alt