Szent Patrik-napi ünnepi szimpózium és megemlékezés a Pázmány BTK-n

2024.03.26.

A március 25-én megrendezett szimpóziumon a résztvevők részletesen megismerhették Magyarország és Írország kapcsolatát, a történelmi és kulturális párhuzamokat.

Immár hagyománnyá vált, hogy az ír nemzeti ünnep (március 17.), Szent Patrik emléknapja közeledtével a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (PPKE BTK) ünnepi szimpóziumot és megemlékezést szervez Hazánk és Írország kapcsolatára összpontosítva. Az eseményt idén is a kar Ír Tanulmányok Kutatócsoportja vezette Michael McAteer Tanár Úr irányításával.

Az idei esemény során számos tudományos előadás hangzott el, melyek betekintést nyújtottak a két nép, az írek és a magyarok, valamint a két ország, Írország és Magyarország között fennálló gazdag kulturális és történelmi kapcsolatba. Bár nemzeteinket jelentős földrajzi távolság választja el, évszázadok óta szoros kötelékek fűzi össze e két országot.

A népeink közötti kapcsolatok gyökerei egészen az Árpád-korig nyúlnak vissza, sőt egyes feltételezések szerint Könyves Kálmán királyunk is egy ír szent, Colomannus vagy Colman nevét viselte.

Az ünnepi alkalom különlegességét tovább fokozta Írország budapesti nagykövete, Ragnar Almqvist Úr jelenléte, aki a hagyományoknak megfelelően tiszteletét tette az eseményen. Almqvist Úr találkozott Dr. Birher Nándorral, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánjával, valamint más vezetőkkel is, hogy erősítse az Írország és Magyarország közötti kulturális és diplomáciai kapcsolatokat.

Az PPKE BTK által szervezett Szent Patrik-napi ünnepi szimpózium és megemlékezés évről évre lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők mélyebben megismerjék a két nemzet történelmi összekapcsoltságát és kulturális gazdagságát, valamint erősítse a barátságot és a kölcsönös megértést az írek és a magyarok között.

Események

29.
2024. máj.
BTK
Hagyomány és modernitás: az iráni síita modell külső és belső kihívása
Sophianum
30.
2024. máj.
BTK
VII. Scriptorium-konferencia
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központja
31.
2024. máj.
BTK
Régészet Napja
Sophianum 111–112
06.
2024. jún.
BTK
Protagonisti e Collaboratori. Studiosi provenienti dall’Europa centro-orientale presso gli archivi della Santa Sede tra il 1881 e il 1918
Istituto Nazionale di Studi Romani
06.
2024. jún.
BTK
Új perspektívák a valláspszichológiában
Sophianum
13.
2024. jún.
BTK
Megszabadító igazságszolgáltatás
Sophianum 111-112
További események
szechenyi-img-alt