A kérdéseket a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara iránt érdeklődő középiskolás diákok tették fel – így akár a Te kérdéseid is lehetnek!

Kötelező a felvételhez az emelt szintű érettségi? Bármilyen BA-s bölcsész- vagy társadalomtudományi diploma jó ahhoz, hogy utána valamilyen bölcsész- vagy társadalomtudományi MA-ra felvételizzek vele? Ha elvégzem a szabad bölcsész BA-t, utána milyen MA-szakokra felvételizhetek? Ha elkezdem az osztatlan tanárképzést, akkor már nem gondolhatom meg magam, és a diplomámmal csak tanár lehetek?
A fentiekhez hasonló gyakorlati kérdések fontosak, ezért segítünk hasznos és személyes válaszokat adni. Felvételivel, pontszámítással, jelentkezéssel, szakok, valamint BA és MA képzések közötti váltásokkal kapcsolatos kérdéseidre válaszolunk, ha pontosan megírod őket az alábbi e-mail címre: felveteli@btk.ppke.hu

Most akkor hol van a Pázmány Bölcsészkara?
A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar jelenleg két városban három helyszínen van jelen.

1. Budapest (Danubianum)
A BME Z épületében, vagyis a Danubianumban zajlik az oktatás túlnyomó része. Az épület a Szent Gellért tértől csupán 10 percre található.

 

2. Budapest (Sophianum)
A belváros szívében, a Mikszáth téren, a Sophianum épületében találod a Tanulmányi Osztályt, valamint a Pszichológiai Intézet laborjait, a régészet, a nemzetközi tanulmányok, a kínai, és a politológia szakok tanszékét. 

 

3. Esztergom (Iohanneum)
Akik ide jelentkeznek, a történelmi város egyik legszebb fekvésű épületében tanulhatnak és a városhoz kötődő több mint másfél százados múltra visszatekintő pedagógusképzésben vehetnek részt.  Óvodapedagógus és tanító alapképzési szakjainkra járó hallgatóink számára kollégiumot is tudunk biztosítani.


Mit jelent az, hogy katolikus az egyetem? Kötelező katolikusnak lenni? Vannak szigorú katolikus tantárgyak?
A katolikus egyház egyetemessége azt jelenti, hogy hozzá bárki, bármilyen származású ember csatlakozhat – így egyetemünkön sem kötelező katolikusnak vagy vallásosnak lenni: egyetemes, általános nyitottsággal várunk mindenkit!
Általános katolikus műveltséget közvetítő tanegységeink olyan egyetemes értékeket, keresztény műveltséget közvetítenek, melyek világnézettől függetlenül hozzátartoznak általános európai kultúránkhoz és műveltségünkhöz.


Hányan járnak az egyetemre? Milyen a közösség?

A Pázmány minőségi szempontból kiemelt egyetem, ám méretét tekintve nem kiemelten nagy egyetem. Ez a kisebb méret teszi lehetővé, hogy a hallgatók és oktatók személyesen ismerjék, értsék és megértsék egymást! Egyetemünk emberi léptékű mérete – durván 3700 bölcsészhallgatóval – teszi lehetővé az igazi közösség épülését, az életre szóló személyes kapcsolatok kialakulását – és segíti az adott hivatásban való elmélyülést is. Az egyetem elvégzése után, a munka világában, a nálunk végzett hallgatók összefognak, – összeköti őket az egymást támogató és segítő pázmányos identitás.


Mire megyek azzal, ha bölcsész leszek?
A bölcsészet- és társadalomtudományi diploma nem csupán végzettséget ad. Több ennél. Egész személyiségedet, egész életedet formálja és gazdagítja, hiszen felelős és művelt részese, őrzője, továbbadója lehetsz a kultúrának.  


Van az egyetemnek kollégiuma? Hol lehet Esztergomban lakni? Hol lehet Budapesten lakni?

1. Budapesten

A tanévkezdések előtt, minden évben Budapest belvárosában, a Mikszáth Kálmán tér közelében, a Barat-Szent Magdolna Zsófia Kollégiumban működő Stephaneum szakkollégiumba várjuk a tanórán kívüli elfoglaltságok és többletudás megszerzése iránt nyitott hallgatókat.

Ugyanebben az épületben, korlátozott számban, tanévről-tanévre kétfős apartmanszobák is elérhetőek, 12 hónapos szerződéssel, a piacinál kedvezőbb áron. A apartmanok elérhetőségéről az alábbi email címen lehet tájékozódást kapni: hszk@btk.ppke.hu

Ezen lehetőségek mellett szívesen ajánljuk leendő hallgatóink figyelmébe partnerkollégiumainkat is.


2. Esztergomban

A Bazilika szomszédságában, a város szívének egy csöndesebb részében két- háromágyas szobákban, felújított vizesblokkokkal, várja hallgatóinkat a Vitéz János Kollégium.