2022 januártól ismét elérhető az életpálya-tanácsadás a Pázmány BTK minden hallgatója számára. Ha úgy érzed, hogy egyedül nehéz felülkerekedni az egyetemi éveid során jelentkező kihívásokon, fordulj hozzánk bizalommal, és élj bátran a tanácsadás lehetőségével! Tomku György pszichológus kollégánk előzetes időpont-egyeztetést követően áll rendelkezésedre.

Az életpálya-tanácsadás a járványhelyzetre való tekintettel a személyes forma mellett online is elérhető.

Jelentkezz be itt: eletpalya.tanacsado@btk.ppke.hu 

Tanácsadói szoba: 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2., Danubianum 211.

Ha szeretnél többet megtudni az életpálya-tanácsadás hátteréről és folyamatáról, olvasd el a Pázmány BTK életpálya-tanácsadójával készült interjút!
 

Tomku György

Végzettség: Pszichológia BA: ELTE PPK; MA: BME GTK munka- és szervezetpszichológia specializáció

Kutatás: OTDK-részvétel, téma: kapunyitás, a pályakezdés és a kibontakozó felnőttkori személyiségfejlődés

Szakmai érdeklődés: szociálpszichológia, fejlődéslélektan; ismeretterjesztő pszichológiai cikkek írása

Munkatapasztalat: multinacionális világ, állami nagyvállalati szféra. HR folyamatok, munkáltatói márkaaktivitás, utánpótlás-programok fejlesztése

 

Miből áll az életpálya-tanácsadó feladata a Pázmány BTK-n?
Az életpálya-tanácsadás a Hallgatói Szolgáltató Központ szolgáltatási közé tartozik. Azon dolgozunk, hogy megértsük a BTK hallgatóinak az igényeit, és erre építve minél minőségibb támogatást nyújtsunk számukra az egyetemi éveik során. Életpálya-tanácsadóként minden nap változatos feladatokban és kihívásokban van részem. Ezek a tevékenységek végső soron mind azt a célt szolgálják, hogy az egyetem polgárai kiegyensúlyozottan, jóllétben élhessék meg a mindennapjaikat.
Az életpálya-tanácsadás révén közvetlenül segítem az eligazodást a hozzám forduló hallgatóknak. A folyamat során közösen tárjuk fel azokat a pályaorientációs vagy életvezetési kihívásokat, amelyek kezelésében segítséget nyújthat az emberközpontú tanácsadói szemlélet. Emellett a kortárs segítők csapatának a megszervezése és koordinálása is hozzám tartozik. A csoporttal a jövőben igyekszünk olyan izgalmas eseményeket szervezni, amelyek vonzóak lehetnek a pszichológia és az önismeret iránt érdeklődők számára. Az egyetem által szervezett eseményeken, nyílt napokon is törekszem az aktív részvételre, a felvételi jelentkezést megelőző időszakban több alkalommal nyújtottam pályaválasztási tanácsadást a továbbtanulásra készülő fiataloknak.

Kik és milyen módon élhetnek a tanácsadás lehetőségével?
Az életpálya-tanácsadás lehetőségével bármely BTK-s hallgató élhet az egyetemi évei alatt. A mai napig élő hiedelemmel ellentétben nem csupán azoknak érdemes segítséghez folyamodni, akik betegek vagy mentális zavarral küzdenek. A pszichológiai tanácsadás bárki számára gyümölcsöző hatással bírhat. Az életünk számos pontján előfordulhat, hogy úgy érezzük, egyedül nehéz megküzdeni a fölénk tornyosuló kihívásokkal, emellett akár az önismeretünk elmélyítése is fontos motiváció lehet. Sokan egy nehéz, hosszadalmas döntés eredményeként döntenek a tanácsadás mellett. A belém vetett bizalmat igyekszem maximálisan megbecsülni, és a legjobb tudásom szerint segíteni a hozzám fordulókat.
A tanácsadás egyaránt felöleli a pályaválasztási, pályaorientációs témákat és az életvezetést. Gyakorlatilag tehát ebbe a körbe tartozik bármely kihívás, ami elakadással járhat az egyetemi hallgatók számára. Példának okáért igyekszünk alaposan körüljárni, ha valakinek a szakmai előmenetelében keletkezik bizonytalanság; jól választott-e szakot, merre induljon tovább, hol tud elhelyezkedni a diplomájával. Konzultációra adhatnak okot tanulásmódszertani nehézségek, vagy épp a tanulmányokkal, vizsgákkal kapcsolatban jelentkező stressz is. Emellett, ha magánéleti fronton olyan önismereti, életvezetési, családi, párkapcsolati kihívások, vagy egyéb aggodalmak merülnek fel, amelyek egy jól megfogható kérdéskörhöz tartoznak, a szolgáltatás lehetőségeihez mérten szintén állok rendelkezésre.
Aki szeretne élni az életpálya-tanácsadás lehetőségével, bármikor fel tudja velem venni a kapcsolatot az eletpalya.tanacsado@btk.ppke.hu e-mail címen. Ezt követően egyeztetünk időpontot az első konzultációhoz, emellett ha az érdeklődőben bármilyen kérdés felmerül, igyekszem maradéktalanul megválaszolni.

Mi jellemzi a tanácsadási folyamatot?
A személyes életpálya-tanácsadás barátságos és nyugodt légkörben zajlik a Z épület tanácsadói szobájában, ahol biztonságos körülmények között nyílik lehetőség megosztani az érzéseket és gondolatokat. Emellett a járványhelyzetre való tekintettel a tanácsadás jelenleg online formában is elérhető.
A tanácsadás természetesen a pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének szellemiségében, teljes diszkréció mellett zajlik. A tanácsadási folyamatban hat alkalom az irányadó, melyek egyenként ötven perc hosszúak. A találkozások során igyekszem emberközpontú szemlélettel, értő figyelemmel és elfogadással ráhangolódni a klienseimre, fókuszált kérdéseimmel és meglátásaimmal segítve a behozott téma elmélyítését, hogy közös munkával egyre közelebb jussunk a megoldáshoz.
Előfordulhat, hogy az alkalmak során felmerülnek olyan területek vagy témák, amelyeket a tanácsadás keretei között nincs lehetőségünk kellő alapossággal feltárni. Ebben az esetben ha a hozzám forduló hallgató szeretne mélyrehatóbban, huzamosabb időtávlatban is foglalkozni az érintett lélektani kérdésekkel, igyekszem útbaigazítani, hogy a lehető legmegfelelőbb szakembertől kaphasson segítséget.

Melyek a kortárs segítő csapattal kapcsolatos közeli tervek?
Terveink között szerepel a kortárs segítők csapatának a felfrissítése. Ebbe a csoportba olyan pszichológia mesterszakos hallgatókat várunk, akik nyitottsággal fordulnak a társaik felé, örömmel támogatnak másokat és fontosnak tartják a saját szakmai fejlődésüket.
A csapat tagjai segítő beszélgetések lefolytatásával támogatják a Karon tanuló hallgatótársaikat, emellett különböző pszichoedukációs alkalmakat és játékos eseményeket is szerveznek. Célunk továbbá, hogy a kortárs segítők Facebook-oldalán is rendszeresen posztoljunk kreatív, érdekes tartalmakat.
A kortárs segítésnek már korábban is részét képezték izgalmas programok: társasjáték-estek, szakmai előadások, ezeket szeretnénk tovább folytatni a jövőben is. A szervezésben a hallgatók is fontos részt vállalhatnak, ehhez igyekszünk megadni minden támogatást.
Azoknak a pszichológia mesterszakos hallgatóknak, akik már most tudják, hogy szeretnének közvetlenül emberekkel foglalkozni, mindenképp érdemes jelentkezni a kortárs segítők csapatába. Egyrészt jó önismereti tapasztalat átélni, hogy milyen segíteni másoknak. Másrészt a diploma megszerzésével együtt, jó kiindulópontként szolgálhat, ha valaki már gyűjtött benyomásokat arról, milyen élmény másokkal együtt dolgozni, aktív szerepet vállalni.