A posztszovjet világ

  • 11 dec.

    Kezdete: 2021. december 11. 9:00 -Vége: 2021. december 11. 13:00

    Zoom

A Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport konferenciája

A konferencia időpontja: 2021. december 11.
A konferencia helye: Zoom
A konferencia nyelve: magyar

Harminc évvel ezelőtt, a Szovjetunió felbomlása után tizenöt új ország alakult a térségben. Ezek az államok az elmúlt három évtizedben különböző utakat jártak be, hiszen van, ahol manapság kemény diktatúra él, míg van, amely már az Európai Unió tagja. Érdemes megfigyelni, hogy milyen fejlődésen mentek keresztül ezek az országok és milyen jövő elé néznek.

Hogyan rendezte át az eurázsiai régió középső és keleti területeit a Szovjetunió összeomlása geopolitikai és geostratégiai szempontból? Milyen belpolitikai átalakulás játszódott le a függetlenné váló országokban, kirajzolódik-e valamiféle minta ebben a tekintetben? Milyen erőviszonyok alakultak ki, és ezek hogyan stabilizálódtak mostanáig? Oroszország hogyan próbálja megőrizni befolyását a korábbi felségterületein? Milyen riválisa akadt, a verseny milyen területeken játszódik? Milyen nemzetközi színtereken folyik ez a rivalizálás, milyen új szervezeti struktúrák jöttek létre és van-e ezzel dolga az eurázsiai térség nyugati országainak?

A konferencián tehát a posztszovjet térséggel, illetve az érintett országokkal foglalkozó szakértők adnak elő. Hamarosan jelentkezünk előadóinkkal és előadásaik témájával!

Az esemény létrejöttét és a Kutatócsoport munkáját a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

x