A Pázmány BTK falai között sok éves múltra tekint vissza a kortárs segítők szerveződése. A csoportot elsősorban pszichológia mesterszakos hallgatók alkotják, akik az életpálya-tanácsadó munkáját segítik.

A kortársak feladatkörének fontos részét a segítő beszélgetések alkotják, melyekkel a hallgatótársaikat igyekeznek segíteni, akár több alkalom hosszan. Hozzáállásukat emberközpontú odafigyelés jellemzi, arra törekednek, hogy értő figyelemmel, hallgatással és hasznos kérdésfelvetésekkel reflektáljanak a hozzájuk forduló személy életvezetési nehézségeire, ezáltal is támogatva őt a megoldás elérésben. A kortársak a beszélgetéseket szakmai támogatás mellett végzik, pszichológus felügyelete mellett.

A kortárs segítés szakmai hátterét az adja, hogy sok esetben az azonos élethelyzetben lévő, hasonló kihívásokkal rendelkező emberek sokkal jobban tudnak kapcsolódni egymáshoz, hiszen bizonyos helyzetben ők is átélhettek már hasonló dilemmákat és problémákat. Emiatt gyakran épp a kortársak tudják a legtesthezállóbb kérdéseket feltenni, vagy olyan ötleteket, javaslatokat adni, amelyek eligazítják azt, aki kihívásokkal küzd.

Bármelyik BTK-s hallgató bátran fordulhat közvetlenül a kortárs segítőkhöz, ha pályaorientációjával kapcsolatos kétségei támadnak, vagy más jól megfogható, pszichológiai jellegű kihívással, életvezetési elakadással küzd, és ezen dolgozni szeretne.

A kortárs segítők ezzel összhangban részt vesznek olyan események, aktivitások megszervezésében, melyek célja a pszichoedukáció, az ismeretterjesztés, és a közösségépítés. Nagy múltra tekintenek vissza az önismereti társasjátékestek, szakmai előadások is.

További információkért és hírekért kövesd a kortárs segítők Facebook oldalát, amely a jövőben érdekes és kreatív tartalmakkal várja a pszichológia és önismeret iránt fogékony érdeklődőket.