A múltból épülő jövő

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének erősen gyakorlatorientált képzése olyan szaktudást igyekszik adni, amellyel mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren kiválóan megállhatják helyüket a nálunk végzettek. A teljes spektrumú - BA, MA és doktori szinten – biztosított képzés a négy budapesti tanszéken zajlik római, magyar őstörténet és honfoglaláskor, középkori európai és közel-keleti régészet és roncsolásmentes régészeti területen. Ezek számára a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően modern eszközkészlettel rendelkező Régészeti Bázisunk és Régészeti Térinformatikai Laborunk nyújt technikai hátteret.

A modern számítástechnikai és műszaki ismereteket is integráló képzésünk során a hallgatók csatlakozhatnak egyetemünk hazai és külföldi terepi kutatási programjaihoz, amelyek a változatos tapasztalat és szaktudás mellett kiváló szakmai kapcsolatokat és lehetőségeket is megnyitnak számukra. Diákjaink többsége az ezen feltárások során összegyűjtött anyagból készíti szakdolgozatát, doktori disszertációját, hazai és nemzetközi publikációit.

A képzés során a hallgatóknak lehetősége nyílik a választott szakirányához szükséges idegen nyelv elsajátítására, melyet a számos külföldi egyetemmel meglévő cserediák és ösztöndíj programjaink is támogatnak. Erős nemzetközi profilunknak megfelelően Intézetünkben angol nyelvű MA és doktori képzés is folyik, ahol közel 90 külföldi hallgató tanul három kontinens öt országából.

A múlt feltárása és megőrzése „kifizetődő", hallgatóink kiválóan el tudnak helyezkedni és sokan már egyetemi éveikben csatlakoznak majdani munkahelyükhöz. A közösség építésére is hangsúlyt helyezünk. Fontos, hogy a diákok ne csak tudásban gyarapodjanak, hanem egy olyan közösség alakuljon ki, amire később is mindig számíthatnak.